Dikkat! Bu Belirtiler Protein Eksikliğinin İşaretleridir Mutlaka Önlem Alın

Vücudun nasıl ki karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallere ihtiyacı varsa elbette protein de kas sisteminin ana unsurunu oluşturmaktadır. Öyle ki kaslar yalnızca protein ile beslenir, bu noktada da sporcuların proteine (amino asit) ne kadar önem verdiklerini mutlaka duymuşsunuzdur.

İnsan vücudu kendi ihticacı olan 20 amino asitin 11 ini kendi karşılayabiliyor, dolayısıyla 9 unu besinlerden sağlamamız gibi bir gerçekle karşı karşıya kalınca günlük öğünlerimize kesinlikle proteini eklemek kaçınılmaz bir hal alıyor.

Bununla birlikte diyet listelerinin en önemli malzemesi haline gelen proteini pek çok gıdadan takviye etmek mümkündür. Öyle hemen kırmızı et aklınızdan geçmesin, zaten verilen diyet listelerinde dikkat edin kırmızı et pek yer almaz. Bunun dışında balık, tavuk eti, yoğurt, peynir, süt, yumurta, kuşkonmaz, üzüm, kuru kayısı, bezelye gibi pek çok gıda da protein bulmak mümkün.

Ancak bu saydıklarım kalori değeri en düşük ve protein oranı en yüksek gıdalardır. Peki vücuttaki proten alımı düşerse ne olur? Kaslarınız için yeterli beslenme sağlanamadığı için özellikle diyet yaparken yağdan ziyade kas yakarsınız. Bu hem sağlıksız zayıflama olur, hem de gücünüz kademeli olarak azalır.

Şimdi gelelim protein yetersizliğinin sebep olduğu diğer unsurlara;

1 Devamlı Açlık Hissi

Vücudumuz yeteri kadar protein almazsa kişide devamlı açlık hissi oluşur, zira protein içeren tüm besinlerin tok tutma özelliği olduğunu unutmamak gerekir. Hal böyle olunca kontrolsüz kilo alımı da kaçınılmaz olur.

2 Kas Ağrısı

Protein eksikliğinin belki de en belirgin özelliği ise devamlı kas ağrısı yaşamaktır. Ancak bunu ağır bir sporun ardından gelen kas ağrısı ile karıştırmayın. Örneğin bir markete gidip gelmek bile sizi yoruyorsa proteine biraz daha ağırlık vermeniz anlamına geliyor.

3 Geç İyileşen Yaralar

Protein vücudun aldığı yaralarda hücreleri yenilemek gibi hayati bir önem taşır, eğer vücudunuzda protein eksikliği varsa yaralarınız çok uzun süre sizi terk etmeyecektir.

4 Saç ve Tırnak Kırılması ve Kuru Cilt

Saçlarınızın kırılma durumu söz konusu ise ve hatta devamlı dökülüyorsa, bununla birlikte tırnaklarınız çok dayanıksız ve cildinizde kuruluğa bağlı dökülmeler varsa, vücudunuz alarm veriyor demektir.

5 Vücutta Ödem

Eğer elleriniz ve ayaklarınız devamlı şişiyor, ve atılımda güçlük çekiyorsanız bu da protein eksikliğinin başlıca işaretlerinden biridir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git