Hamilelikte Yumurtanın Rahime Yerleşmesi

Yumurta rahim mukozasının üstüne gelir ve bir vantuz gibi ya­pışır. Bu sırada trofoblast harekete geçer; rahim duvarlarını kapla­yan hücreleri yok eden bir sıvı çıkartır ve mukozada küçük bir çu­kur açar. Artık yumurta yerleşiyor, yuva yapıyor denilebilir. Açılan çukura girer ve mukozanın derinliklerine doğru iner. Üstünü doku­lar kaplar ve çukur kapanır.

Yumurta yerleşmiş, içine daldığı rahim mukozası tarafından ta­mamen örtülmüştür. Doğumdan sonra bu mukoza bir işe yaramaz ve dışarı atılır. Şimdi yumurtanın beslenmesi gerekir. Korion ismini alan mukozasına dalarlar. Küçük kan damarlarını deler hücrelere girerler ve trofoblast küçük lifler çıkarır. Bunlar toprağa dalan kökler gibi ra­him bunlardan aldıkları besinleri, ihtiyaçları durmadan artan yumurtaya gönderirler. Yumurtada durmadan ve hizla yeni hücreler çoğalmakta devam eder.

Yumurta genellikle rahmin dip orta kısmında yerleşir. Bazan baş­ka yerde, rahim yolunun üst kısmına veya yol içine de yerleşir. Bun­lar hamileliğin gelişmesinde veya doğumda zorluklar meydana geti­rir, fakat böyle yerleşmeler ender görülür.Gerektiği zaman derhal yardıma koşan hormonların desteği ile yuva yapma işi birkaç saatta biter.Yumurta artık anneye bir fidan aşısı gibi yapışmıştır. Burada 9 ay kalıp gelişecektir. Hamileliğin başlangıcı doğum tarihini belirtir. Ha­milelik gerçek olarak yumurtanın yuva yaptığı tarihten, annenin ilk defa çocuğunu koruyup beslemeye başladığı andan itibaren başlar.
Yumurtanın gelişmesini izlemeden önce, övül terkettikten sonra yumurtalıklarda neler olduğuna bakalım:

Övülün gidişinden sonra açılan yerde meydana gelen sarı cisim, hamilelik gerçekleşmediğinde her ay olduğu gibi dışarı atılırken hız­la gelişmeye başlar ve hamileliğin ilk üç ayı orada kalır. Bu sarı ci­sim, önemli miktarda projesteron çıkartır ve ilk günlerde yumurta­nın en büyük koruyucusudur. Aybaşı hallerinde olduğu gibi rahimin kasılmalarını projesteron önler ve yuva yapmış olan yumurtanın dı­şarı atılmasına engel olur.

Aynı hormon yumurtanın beslenmesini de sağlar. Bundan baş­ka yumurtalıkları etkileyerek hamilelikten sonraki 10 devre içinde yu­murtlama olmamasını sağlar. 3 4 ay sonunda, sarı cisim zamanını doldurunca, son onun yerini alır, ilerde göreceğiniz gibi kendi bazı hormonlar çıkartmaya başlar.

Şimdi tekrar yuvalandığı yerde bıraktığımız yumurtaya dönelim.

Yumurtanın ortasında embriyon başdöndürücü bir hızla gelişme­ye başlar. Bu gelişme yardımcı organlar aracılığıyla olur. Bunlar dış zarlar, son ve göbek kordonudur. Göbek kordonu ancak iki ay için­de tamamen oluşur.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git