HAŞLAMA İSTAKOZ

Gerekli malzeme: 4 kişi için 1 kg.’hk bir İstakoz, 2 çorba kaşığı sirke, bir kekbir büyük ya da birkaç küçük havuç, bir büyük soğan, bir bağ may­danoz, bir tatlı kaşığı kekik, 1 diş sar-mısak, tuz.
Istakozun içine rahatlıkla sığacağı büyük bir tencereye İstakozu kaplaya­cak kadar su koyun. Sebzeleri ve ba­haratı ekleyerek ateşe oturtun. Su kaynamaya başlayınca, tuz ekieyîn ve İstakozu tencereye koyun. Ateşi kısa­rak pişirin. 350-400 gr.’lık küçük istakozlur 15 dakikada, 750-800 gr.’lık or­ta boy İstakozlar 20 dakikada, 900-1200 gr.’lık İstakoz 25 dakikada, da­ha büyükleri ise 30-35 dakikada pişer. Tencereye tuz koyarken, bir litre su içine, iki çorba kaşığı silme tuz at­maya dikkat edin. Istakozun «eti bo­şalır» diye söylenen sözler doğru de­ğildir. İstakoz, yengeç, ya da böcek di­ye isimlendirilen ayaksız İstakozlar çok taze ve canlı olursa, eti de o kadar çok dolgun ve piştikten sonra kırmızı olur. Böceklerden boş çıkanı çok azdır. İstakozlarda ise büyük boy olanların hemen hemen yarısı boş çıkar. Küçük­ler daha iyidir. İstakozun boş ya da dolu oluşunu daha pişirmeden önce anlayabilirsiniz. Hayvanı elinize alın, çok hafif ise içi boştur.
Istakozu haşlayıp sudan çıkardık­tan sonra soğutun. Ilık duruma gelin­ce üzerini temizleyin biraz zeytinyağı sürerek buzdolabına koyun. Uzun sü­re açıkta kalırsa kabuğunun rengi ka­çar, bayat gibi görünür. Böylece haş­lanan İstakozun bacaklarını koparın, kabuklarını ortadan keserek içlerinde­ki etleri boşaltın. Karın kuyruk ve pens diye isimlendirilen kollarının içindeki etleri de boşaltın. Başının bulunduğu bölümde çok az et bulunur. Bazen bu bölümden ince bir zar içinde yumur­talar çıkar. Bunları bol zeytinyağı ve limon suyu ile iyice döverek İstakoz salçası yapabilirsiniz. İstakozun etle­rini bir servis tabağına yerleştirin, is­terseniz mayonez ya da limon zey­tinyağı ile yiyebilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git