HİPOGLİSEMİ

HİPOGLİSEMİ. Kan şekeri düzeyinin normalin altında olmasıdır. Nedeni: Diabetes mellitus (şekerli di­yabet) tedavisinde, ensülin ya da ben­zeri ilaçlar kullanılırken, yeteri kadar karbonhidrat alınmazsa, bir hipoglisemi krizi başgösterebilir. Ayrıca, Addison hastalığında (bkz.) miksödemde (bkz. Hi-popitüitarizm, Hipertiroidizm), hipofiz (bkz.) hastalıklarında, pankreasın ensü­lin yapan adacık hücrelerinin tümörlerin­de ve ensüline duyarlı kişilerde, hipo­glisemi görülebilir.
Belirtileri: Çarpıntı, aşırı terleme, ellerde titreme, eksitabilite (heyecan ha­li) ve açlık duygusudur. Başlangıç, ani­dir ve hastada hemen dalgınlık ve bece­riksiz hareketler görülür. Durum tedavi edilmezse, kişide bilinç kaybı ya da de­rin uyku görülür.
Tedavi: Hasta ağızdan yiyecek ala­bilir durumdaysa, en az dört tane kesme-şeker ya da dört çay kaşığı tozşeker ye­melidir. Ağızdan şekerin alınamayacağı hallerde, bir glükagon zerki, hastayı ayıl-tır ve ağızdan şeker alabilir hale sokar. Adrenalin zerki aynı etkiyi yapmakla birlikte, kullanılışı tehlikeli olabilir. Bu­rada doz, 1/1000’lik adrenalinden 0,6 ml.’dir ve deri altma enjekte edilir, bkz. Diyabet, Glükagon.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git