SALİSİLATLAR

SALİSİLATLAR. Saliks alba bitkisinin kabuğu, uzun yıllardan beri, ateşe karşı kullanılan bir ilaçtır. XIX. yüzyılın ilk yarısında, buradaki aktif maddenin şa­lisin olduğu bulunmuş ve bundan salisi-lik asit elde edilmiştir. Ayrıca, salisilik asit, bileşim olarak, fenol’den de yapıla­bilir. XIX. yüzyılın sonlarından bu yana, sodyum salisilat, hem ateş düşürmekte, hem de ağrı gidermekte kullanılmıştır. Salisilik asilin asetil esteri, aspirindir. Aspirin, ilk olarak XX. yüzyılın başın­da, Almanya’da yapılmıştır. “Aspirin” adı, salisilik asitin Almancası olan “spir-saure”den türemiştir. Salisilatların etkileri:
— Ateş düşürür.
— Ağrı (hafif) dindirir.
— İltihap reaksiyonunu azaltır. Özellikle, romatizmada kullanılır. As­tımlı ve mide ülserli kişilere, aspirin ve­rilmemelidir. Salisilatlara duyarlı kişiler­de (bu duyarlığa pek sık rastlanır) deri reaksiyonları, bronşiyol spazmı, ya da anjiyo-nörotik ödem görülür.
Son yıllarda aspirin’in kam sulandır­ma özelliği olduğu tespit edilmiştir. En-faktüs veya embolik bir rahatsızlık ge­çirenlerde önleyici olarak başarı ile kul­lanılmaktadır.
Salisilat zehirlenmesi belirtileri: Kusma, bulantı, kulakta gürültü, baş ağ­rısı, dalgınlık ve delirium’dur. Bol mik­tarda alındığında, uyku hali verir. As­pirinden kazayla zehirlenebilecek kimse­ler, ancak çocuklardır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git