SAMAN NEZLESİ

SAMAN NEZLESİ. Göz, burun ve so­lunum yollan mukozasının tahrişiyle be­lirlenen bir allerjik hastalıktır. Nedeni, çeşitli ot ve bitkilerin tozlan olduğundan, her yıl belirli zamanda görülen, mevsim­sel bir hastalıktır.
Nedeni: Başka yerlerde de anlatıl­dığı gibi (bkz. Allerji), vücuda, değiş-meksizin giren tüm yabancı proteinler, antijen olarak rol oynar, yani, vücudun kendilerine karşı antikor yapmasına yol açar. Allerjik kişilerde, vücut hücrelerin­de bir reaksiyon belirip, histamin dahil, çeşitli zehirli maddeler oluşur. Saman nezlesi, özellikle gözler ve burnu etkile­yen bir allerjik hastalıktır. Aynı şekil­de, astım bronşları, bazı allerjik derma-titler de deriyi etkiler. Antijenin ot pol-leni (tohum tozu) olduğu hallerde, sa- man nezlesi yazın görülür. Allerjiye me­yil, kalıtsaldır, fakat hastalığın özel şek­li, kalıtsal değildir. Bundan ötürü, aynı ailede, bir kişide saman nezlesine, diğe­rinde astıma ya da arasıra görülen deri döküntülerine rastlanması normaldir. Bu gibi kişiler, çoğunlukla erkektir ve aşırı duyarlı, gergin kimselerdir. Bazı vaka­larda, burunda yapısal bozukluklar ol­duğu söylenmekteyse de, aynı bozukluk­lara, saman nezlesi olmayan vakalarda da rastlanır.
Doğal olarak, yağmurlu günlerden sonra, ya da deniz kenarında hastalık düzelir.
Tedavi: Çiçek tozlarından hazırlanan bir aşıyla, her yıl, kış aylarında başla­yan bir kür uygulanabilir, ya da tüm al­lerji mevsimi boyunca, anti-allerjik ilaç­lar kullanılır. Pollenden kaçmak için çevre değiştirmek hem herkesin harcı değildir, hem de her zaman gerekmez. Burnu ameliyat ettirmek doğru değildir. Çeşitli ilaçların değişik insanlardaki et­kisi de değişken olduğundan, etkilemeyen ya da istenmeyen yan etkileri olan ilacı bir diğeriyle değiştirmek mümkündür.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git