Skotom

Görme alanındaki, gölge gi­bi görülen bir leke.

Skotom hastalığından bahsetmeden önce görme noktasının ne olduğundan bahsetmek Skotom hastalığının anlaşılması açısından daha iyi olacaktır. Görme açısı, gözlerden birinin sabit bir yere bakarken görebildiği alanların tümüne denir. Görme alanı kaş, burun, elmacık kemikleri ve alın kemikleri tarafından az bir miktarda kısıtlanmaktadır. Gözün dış alanında yan taraflarında göz alanını kısıtlayıcı herhangi bir engel olmadığı için en geniş görme alanı kulaklara doğru olan yan kısımlardır.  Gözün görme merkezinin kulaklara doğru olan kısmın yaklaşık 15 derece uzaklıktaki kısmı gözün görme merkezinin kör noktasıdır.

                Skotom Nedir?

Görme alanındaki kör noktalar dışındaki görülmesi gereken yerlerin görülememesi durumuna Skotom denir. Stokom hastalığının ilerleyen evreleri de bulunmaktadır. Bunlardan biri de kişinin stokom alanında bulunan en şiddetli ve en iri ışık uyaranını Skotomfark edememesi durumudur ki bu duruma ‘’ absoluSkotom ‘’ denir. Kişi eğer ışık uyaranının şiddeti artırıldığında ışık uyaranını fark edebiliyorsa bu duruma da ‘’rölatif Skotom’’ denir.

Görme yollarında meydana gelen çeşitli sorunlardan oluşan çeşitli görme bozuklukları vardır. Görme yollarının azalmasından dolayı görme durumunun etkilenmesi kişiyi büyük bir rahatsızlığa iter ve bu durum kişinin sağlıklı yaşamasına engel olur. Bu gibi durumlarda hasta görme azalması, görme kaybı gibi birçok durumdan dolayışikayet etmektedir. Bu durumda kişi hastalık tanısı yaptırmalı ve gerekli tedavi yöntemleriyle sağlığına kavuşmaya çalışmalıdır. Kişi ancak bu şekilde sağlığına kavuşabilir ve sağlıklı bir yaşama devam edebilir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git