Transuda

Transuda Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hücreler tarafından bir vücut boşluğuna (periton boşluğuna sal­gılanan asit sıvısı) veya vücut yüzeyine (yanıklarda deriden dışarıya sızan serum) salgılanan sıvı. Transuda hücreler arası sıvının oluşum ya da emilimini sağlayan bir bozukluk meydana gelme durumunda dokularda toplanan sıvı manasına gelmektedir. Diğer bir adıyla halk arasında da kullanılan ve bu şekilde bilinen ödemdir. Transuda akciğer, kalp, böbrek, karın zarı boşlukları gibi insan için hayati öneme sahip uzuvlarda meydana gelir. Transuda sarı bir sıvıdır. Tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçlara yol açar. Transuda oluşması neticesinde en sık kalp yetmezliği, böbrek hastalığı ve karaciğer sirozu gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

Transuda’nın diğer adı da transudattır. Transudanın oluşması, kalp, böbrek ve damar hastalıklarının bir belirtisi olmakla birlikte ileri derecede beyin travmalarına da neden olabilir. Bu durumların önüne geçebilmek için hastalığı ve hastalığı ortaya çıkaran etkenleri ortadan kaldırmak gerekir. Tanısı konulan transuda oluşması durumunda ödem sökücü ilaçlar kullanılmaktadır. Eğer hastalık ileri derecede bir durumdaysa ödem cerrahi bir müdahale ile de alınabilir. İki çeşit transuda durumu vardır. Bunlar yangısal transuda durumu ve yangısal olmayan transuda durumudur.

Deride oluşan ve böbrek, kalp, damar ve karın zarında oluşan transuda kadar ciddi olmayan ve deride oluşan transuda( ödem) da vardır. Bu tür deride oluşan transudayı anlamak diğerleri kadar zor değildir. Deri transudasını anlamak için transuda olduğunu düşündüğümüz bölgeyi parmağımızla bastırmak yeterlidir. Eğer içeri doğru bir çökme oluyorsa ve bu durum hemen düzelmiyorsa eski halini alması zaman alıyorsa transuda var demektir. Yukarıda da denildiği gibi bu durumları önlemek taransudanın önüne geçmek için diüretik ilaçlar kullanılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git