Yanıkların Sınıflandırılması

Yanıklar, derinliklerine ve yerlerine göre sınıf­landırılırlar. Bu faktörler, nasıl bir tedaviye ge­rek olduğunu ve kazazedenin hastane bakımı­na ihtiyacı olup olmadığını belirler Bununla birlikte, buyuk bir alana yayılan, derinin yal­nızca yüzeyinden fazlasını etkilemiş olan ya­nıklarla elektrik kontağından kaynaklanan ya­nıklarda kazazedenin bir doktor ya da hasta­neye başvurması şarttır
Bir yanık alanı, kazazedenin şok geçirme ola­sılığının olup olmadığı hakkında kabataslak bir fıkır verir Alan büyüdükçe, sıvı kaybı da büyüyeceğinden, şok olasılığı da artar Örnek olarak, başka bir şikâyeti olmayan bir yetişki­nin vücudunun % 9 ya da daha çoğunu kaplayan yüzeysel bir yanık, kazazedenin hastane tedavisi görmesini gerektirir.

İnsan yaşamında hemen hemen herkesin bir kez de olsa karşılaştığı bir durumdur yanık. Dikkatsizlik, kaza vb. birçok nedeni bulunmaktadır. Ciddi olan ölüme kadar gidebilen yanıklar olabileceği gibi çok da ciddi olmayan hafif kızarıklıkla atlatılan yanık çeşidi de mevcuttur.

                Yanık yarasının ciddiyetini anlamaya yarayan faktörler bulunmaktadır. Bunlar; yanığı olan kişinin yaşı ve sağlık durumu, nasıl yaralandığı, yanığın derinliği ve yüzeyi gibi faktörler yanığın ne derece de olduğu hakkında bilgiler verir.

                Yanıklar derecelerine göre üç kategoriye ayrılır. Bunlar birinci, ikinci ve üçüncü derecede oln yanıklardır. Bunlardan bahsedecek olursak;

                Birinci Dereceden Yanıklar:  Birinci derecede olan yanık yüzeysel bir yanıktır. Deri kaybı yanığı olarak da bilinmektedir. Bu gibi durumlarda kişi hafif ağrı ve sızı hissetmekle birlikte bu ağrı 48 saat içerisinde geçmektedir. Çok ciddiye alınacak bir yanık değildir. Bu tür yanıklar 3-7 gün arasında iyileşmektedirler.

                İkinci Dereceden Yanıklar: Birinci derece yanığa göre daha ciddi bir yanıktır. Yanık olan yerde ağrı ve sızı hissedilir. Deri içinde bulunan dermiş fazlasıyla etkilenir ve sinir uçlarını koruyan bariyer kaybolur ve hava ile oluşan temas bozulur. İkinci dereceden yanıkların en karakteristik özelliği içi sıvı olan kabarcıkların oluşmasıdır. Üç hafta içerisinde yok olup sadece hafif bir yanık izi kalır. Bu da kısa bir zamanda yok olur.

                Üçüncü Dereceden Yanıklar: En ciddiye alınması gereken yanık türüdür. Deri dokusu tamamen yanmış kahve ya da sarı renge dönüşmüştür. İyileşme kendiliğinden olmaz. Mutlaka bir tıbbi müdahale gereklidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git