1 Aylık Bebek Beslenmesi

Nihayet artık bebeğinizle evinizdesiniz. Hayatınızın bundan sonraki kısmına dahil olacak hatta hayatınızın merkezi olacak bebeğinizle ilk 1 ayda sizi neler bekliyor kısaca değinelim.

Bebeğiniz ilk bir ayında ilk yaptığı anne sütü emme olduğu için parmağınızı yakaladığı anda emmeye çalışır, kendi elini yumruk haline getirip emmeye çalışır. Bakışlarını yüzünüze tutarak sesinizi dinler. Uyurken dudaklarının gülümsermiş gibi bir şekle girdiğini göreceksiniz bu halleri ile her ne kadar tatlı görünselerde aslında burda yaptıkları gülümse değil değil sadece kaslarının gelişimi ile ilgili minik reflekslerdir.

Acıktığında ya da uyku zorluğu çektiğinde ağlayarak iletişime geçmeye çalışır.  Zil sesi gibi seslere tepki vermeye başlar. Günün çoğunluğunu uyuyarak geçirsede deliksiz uyumadığı için nerdeyse 2 saatte bir beslenmek için uyanır. Sırt üstü yatırdığınızda kendi kendine yana dönmeye çabalar. Göz kasları geliştikçe yanına gelen kişilere bakışları odaklanmaya başlar. Yavaş yavaş sesinize alışır ve sesinizi tanımaya başlar.

Beslenmesi için anne sütüne ihtiyacı vardır. Ancak herhangi bir sebepden sütünüz kesilmişse doktorunuza danışın ve size önereceği hazır mamaları kullanın ve asla mecbur kalmadığınız sürece inek sütü vermeyin. Beslendikden sonra mutlaka gaz çıkarmasını sağlayın. Bebeğinizi emzirmeden önce mutlaka altını kontrol edin. Altı kirli iken huzursuz olacağından ihtiyacı olan kadar anne sütünü emmeden memeden ayrılıp ağlamaya başlayacaktır. Bebeğiniz emdikden hemen sonra veya gün içinde ara ara kusabilir. Bu sizi telaşlandırmasının siz bebeğinizin ilk 1 ayda alması gereken kiloyu alıp almadığını kontrol edin eğer alması gereken kiloda ilerliyorsa sorun yoktur ihtiyacı olan besini bedeninde tutmuş fazla olanı kusarak atmıştır.

Beslenme sonrası hemen altını kirletme alışkanlığı olacağı için ilk bir ayda özellikle bebeğinizin altını sık sık kontrol edin. Çünkü günde en az 5-6 defa altını kirletecektir. Bebeğinizin dışkı rengi anne sütü ile ya da hazır mama ile beslenmesiyle değişir. Anne sütü ile beslenirken dışkısının açık sarı renginde olduğunu ancak hazır mamaya geçerse dışkısının kahverengi olduğunu göreceksiniz. Henüz kendisini kontrol edemediği için tırnaklarını bebeğinize zarar vermeden dikkatlice kesmeniz uyku esnasında yüzünü tırnakları ile çizmesine engel olacakır. Varsa kadeşleri sizin olduğunuzda ortamda bebeğe dokunmalarına ilgi göstermelerine müsade edin. Böylece hem olası kıskançlık krizlerinden dolayı bebeğe zarar verme ihtimalini ortadan kaldırırsınız hemde bebek kardeşiyle iletişime geçmeye başlamış olur.

Çok sık ağlayan bir bebeğiniz olabilir.  Bu durumda onu kucağa alıştırmamam gerekir gibi yanlış bir düşünceyle ağlamayı bırakmasını beklemek yerine kucağınıza alarak omzunuza başını yaklaştırıp kendini güven içinde hissetmesiyle ağlamasını durdurabilirsiniz.

İlk 1 ayınızı doldurduğunuz bebeğinizle aylık düzenli kontrollere gideceğiniz doktorunuzu ziyaret edin.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git