Anne Sütü

Bebek gelişimindeki önemine rağmen Türkiye’de annelerin büyük çoğunluğu emzirmek yerine yapay mama kullanıyor. Oysa hiçbir gıda anne sütü kadar koruyucu, büyütücü ve ucuz değil. Alerjilerden kansere kadar pek çok hastalıktan koruyan anne sütü ilk 6 ay bebeğin tek besini olmalı.

Bebek doğduktan sonra nasıl beslenmeli?

Anne sütüyle beslenmeli. Anne ve babanın sevgisi dışında, anne sütü doğanın bebeklerimize sunduğu en büyük armağandır. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Anne sütüyle beslenen çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti, kanser gibi hastalıklara karşı daha dirençli olur. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Emzirme anneyi de korur, rahim ve meme kanseri riskini azaltır. Bu nedenle bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli.

‘Sütüm gelmiyor’ endişesiyle mamaya başlamak doğru mu?

Dr. Gökhan Mamur: İlk gün 1 çorba kaşığı anne sütü gelmesi bile yeterli. Doğumdan sonra gelen ilk sarı süt çok değerlidir, bebekleri hastalıklara karşı koruyan ilk aşıdır. Bağışıklık sistemini geliştirir, mikroplardan korur. Yaşamın ilk 2 gününde bebeğin midesi bir bilye kadar küçüktür, oraya zaten ne kadar süt girebilir ki? Elbette bebek ilk saat ve günlerde annesinin memesine yapışık kalacaktır. Çünkü o annesinin ‘Benim süt ihtiyacım şu kadar olacak’ diye sipariş verir. Göğüs dokusu bu uyarıyı almazsa süt üretemeyecektir. Dolayısıyla araya mamayla girerek bebeği çok rahatlatıp memeye vermesi gereken siparişi engellemiş oluruz. ‘Kan şekeri düşer’ endişesi de yersizdir. Çünkü araştırmalarda bir bebeğin keyfi ve gücü yerindeyse o zaman kan şekeri değeri de çok önem taşımıyor. Bu konuda doktorun değerlendirmesi dikkate alınmalı. Anne de doktora güvenmeli.

Anne sütünün bol olması için ne yapılmalı?

Dr. Gökhan Mamur: Bebek ne kadar emerse memede o kadar süt üretilir. Anne sütünü arttırmanın en iyi yolu, bebeği her istediğinde emzirmektir. Bir de anne susuzluk ihtiyacını mutlaka karşılamalı. Böylece süt üretimi için gerekli sıvı miktarı sağlanır. Sanıldığı gibi tatlı gıdaların ya da çok fazla yemek yemenin sütü artırıcı etkisi yok.

Emzirmenin süresi var mı?

anasutuDr. Gökhan Mamur: Bu konuda patron, bebektir. Ne kadar emmek isterse o kadar emzirilmeli. Bebek, bir memenin 90’ını 5 dakikada boşaltır. Ancak bebeğin memeyi emmesi yalnız beslenme amaçlı değil. Bebek kendini annesinin koynunda rahat ve güvende hisseder. Tamamen savunmasız ve içgüdüleriyle hareket eden bir varlığı mümkün olduğunca bu histen mahrum etmemek gerekir.

Anne sütü alan bebeğin suya ihtiyacı var mı?

Dr. Gökhan Mamur: Anne sütünün yüzde 89’u sudur dolayısıyla ilk 6 ay fazladan su vermeye gerek yok. 6’ncı aydan sonra ek gıdalara geçince su da verilebilir.

PAYLAŞ
Anne Sütü Konusuna 2 Yorum Yapıldı
  1. bahar dedi ki:

    merhaba bende sizinle aynı durumdayım bebegim 4.5 aylık emzirirken agzını sürekli kaçırıyor sütüm kaynıyor yeterlide oldugunu düşünüyorum,bende uykuda sık sık emziriyorum doktora gittim oda aynısını söyledi sizde uyku arasında sık sık emzirin.

  2. Neslihan Öner dedi ki:

    Bebegim 4 aylık oldu. Çok güzel emiyordu vede sütüm iyi.Ama 1 haftadır bebegim emmeyi retdediyor.Ancak uyurken alıyor.Ve parmagını emerek uyuyor.
    Anne ve Babamlar gelip ıaklaşık 1 ay kadar kaldılar. Torunları olması nedeniylede fazla ilgi ve alaka gösterdiler bebegimle çok ilgilendiler ben karışamadım. Bir sebebi olmuşmudur ve bu durumu ögrenebilirmiyim.Geçicimidir. Teşekkür eder kısa zamanda cevap yazmanızı umut ederim.

Sayfa başına git