İlk Aydan İtibaren Çocuğukların Aşı Karnesi

İlk Aydan İtibaren Çocuğunuzun Aşı Karnesi: Bebeğinizin ilk ayından 16-18 yaş aralığına kadar belirli ay ve ya yaşlar da aşı olması gerekmektedir bunun nedeni; bebeğiniz yaklaşık üç aylık olduğunda onu tehlikeli ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacak olan aşılardır. Aşı, hastalık oluşturan mikrobun zayıflatılmış ve zararsız halidir. Hastalığı vücutta oluşturamayacak kadar zayıftır ancak; ileri de bebeğinizi o hastalıktan koruyacak olan antikor denen özel maddelerin yapımını sağlar. Çocuğunuzun aşı takvimini ve gününü kaçırmamanız bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.

Bebeğinizi Neden Aşılatmanız Gerekir:

Ebeveynlerin bir kısmı çocuklarını aşılatmak istemeyebilirler; bunun nedeni aşısı yapılan hastalığın veya virüsün çok nadir görülmesi veya olası risklerinin daha az görülmesi nedeni ile aşılatmaktan yana olmayabilirler.

aşı

Ancak unutmayın ki aşı çocuklarınızı, hastalıklardan, ölümden ve gelişim bozukluğu gibi hastalıklardan korumakla kalmıyor, çevremizde çok nadir görülen ve riski de çok az olan hastalıklar yapılan aşılar sayesinde bu kadar azalmıştır. Çocuğunuzu aşılatmak ile sadece çocuğunuzu korumayacak hastalığı da ortadan kalkmasına yardımcı olacaksınız.

Yapılan Aşıların Riskleri Var Mıdır?

Bebeğiniz aşıdan sonra bir süre küçük bir kırıklık gösterebilir, huysuzlanabilir, aşı yeri kızarabilir veya hafif şişkinlik belirtisi gösterebilir. Bunların dışında aşıların hiçbir riski yoktur. Ancak özel durumlar da mesela çocuğunuz önceden havale geçirmiş ise veya ailede sara hastalığı olan varsa, boğmaca aşısına karşı ağır tepki gösterme tehlikesi yüksektir.

Aşı Sonrası Etkileri Nelerdir?

Gözle görülen tek etkisi yüksek ateştir. Bu nedenle aşı yapılan çocuğunuzu 24 saat boyunca ateşini takip ederek koruyabilirsiniz.  Aşı yerinde ise küçük bir sertlik veya şişlik oluşabilir ancak bu durum yaklaşık bir hafta içinde kaybolacaktır.  Kızamık aşısından sonraki günlerde bebeğinizde ateş ve deri de döküntüler oluşabilir.  Kabakulak aşısından sonra ise yüzde hafif bir şişlik ile karşılaşabilirsiniz. Bunlar olası durumlardır ancak bunların dışında farklı bir belirti ile karşılaşırsanız örneğin çocuğunuzun ağlaması değişir veya ateşi 38 derecenin üzerine çıkarsa doktorunuza mutlaka başvurun.

Aşı Yaptırırken Bebeğinizin Yanında Olun!

Bebeğinize aşı yaptırmadan önce onu kucağınıza alın ona sarılmanız hem güven duygusunu artıracak hemde aşı olurken kıpırdamamasına yardımcı olursunuz.  Özellikle elinden tutmanız ona büyük destek olacaktır.

Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız

aşı takvimi

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git