BALIK

Ülkemizi çeviren denizlerde çeşitli balıklar yetişir. Levrek, mercan, mina­kop, lahos, sinağrit, kılıç, deniz alası, trança, sarıağız, akya, rofoz, palamut, torik, orkinos (thon balığı), mersin, kırlangıç, kofana, morina, güneş lipsoz, deniz yılanı bunların en yaygın­ları olup «filetoluk deniz balıkları» ca­dını taşırlar. Boyları büyüktür. Dilim dilim kesilerek haşlanır sonra da ma­yonez ve çeşitli soslarla yenilirler. Ay­rıca ızgara ve şiş yapılırlar. Barbunya, (litrinos), mercan yavru­su, çupra, karagöz, lüfer, uskumru,kolyoz, tekir, çingene palamudu, is-pendek, hani, mırlam kaya «porsiyonluk deniz balıklarıdır.» Bu balıklar ge­nellikle-bütün olarak ızgarada, yağda kızartılarak ya da haşlanarak yenir.

«Kassız deniz balıkları» kalamar (mürekkep balığı yavrusu) ve ahta­pottur. Bunların kızartması ve ızgara­sı yapılır.«Kesilmeden en az iki tane birden /enen küçük boy balıklar» şunlar­dır: Çinekop, sarı kanat, tekir, uskum­ru, gelincik.
Kalkan, kalkan yavrusu, pisi ve dübalığı «yassı deniz balıkları» dır.Bunlar genellikle kızartılarak yenir.
Hamsi, gümüş, izmarit, istavrit is­korpit, mezgit, sardalya «küçük boy balıklar» dır. Bunlar da genellikle kızartılarak yenir. Çok az suda haşlana­rak, ateşten çıkarılınca üzerlerine bol zeytinyağı ile limon suyu ve kıyılmış maydanoz konarak da yenilebilirler.
Balık etinde bol kalsiyum, fosfor, iyot, demir ve çeşitli vitaminler vardır. Balık ne kadar taze yenirse o derece fayda sağlar. Taze balığın gözleri par­lak, derisi gergin ve canlı olur. Derisi­ne parmakla basıldığı zaman parmak izi kalmaz. Süzgeçleri kırmızıdır.Bunlar genellikle kızartılarak yenir.
Hamsi, gümüş, izmarit, istavrit is­korpit, mezgit, sardalya «küçük boy balıklar» dır. Bunlar da genellikle kı­zartılarak yenir. Çok az suda haşlana­rak, ateşten çıkarılınca üzerlerine bol zeytinyağı ile limon suyu ve kıyılmış maydanoz konarak da yenilebilirler.

Balık etinde bol kalsiyum, fosfor, iyot, demir ve çeşitli vitaminler vardır. Balık ne kadar taze yenirse o derece fayda sağlar. Taze balığın gözleri par­lak, derisi gergin ve canlı olur. Derisi­ne parmakla basıldığı zaman parmak izi kalmaz. Süzgeçleri kırmızıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git