AKCİĞER

AKCİĞER : Akciğerler, kan hava (veya solunulan herhangi bir gaz) arası gaz alışverişinin yer aldığı organlardır. Solu­num sisteminin bütünü, akciğerler, hava yollan, solunum kasları ve plevra boşluk­larından ibarettir.

Solunum sisteminin en önemli organıdır. Göğüs boşluğunda yer alır. Sağ ve solda olmak üzere iki tanedir. Ciğerlerin alt kısmı, karın ve göğüs boşluğunu ayıran diyafram kası üzerine oturmuştur. Diyafram bir kubbe şeklinde olduğundan ciğerlerin alt kısmı da bir kubbenin içten görünüşünü andırır.Sağ akciğer, “lop” denilen üç parçadan meydana gelmiştir. Sol akciğer ise iki parçadır. Üçüncü parçanın yerinde kalp vardır. Yetişkinlerde sağ akciğer 700 gr. sol akciğer ise 600 gramdır.

Her lop, lopçuk denilen ve 1 cm3 büyüklüğünde odacıklara ayrılır. Her odacığın içinde de akciğer keseleri bulunur. Bir zarla çevrili olan ve yarım üzüm tanesini andıran keseciklerin sayısı tahminen 750 milyon kadardır. Bunlara petek adı verilir. Bu petekler akciğer atardamarlarının meydana getirdiği kılcal damarlarla çevrilmiştir. Oksijen-karbondioksit alışverişi burada olur ve dakikada 5 litre civarında kan, akciğerde temizlenir. Akciğerlerin içindeki göbeklerden bronşlar, atardamar, toplardamar ve akkan damarlar çıkar.

Akciğerlere göbekten giren bronşlardan biri, sağda bulunanı üç; diğeri, solda bulunanı ,iki kola ayrılır ve loplara gider. Oradan da birçok dalcıklara ayrılarak lopçuklara gider. Akciğerlerin rengi genç yaşlarda açık kırmızı, yaşlılarda kül rengidir ve üzerinde koyu benekler bulunur.Akciğerler göğüs zarı (plevra) denilen iki katlı bir kılıf içinde bulunur. Bunlardan biri, kılıfın iç katı, akciğerlere; diğeri, kılıfın dış katı, göğüs kafesine yapışıktır. Bu iki kat arasında akciğerlerin kolayca açılıp kapanmasını sağlayan “göğüs zan sıvısı” (plevra sıvısı) bulunur.Akciğerlerin hareketi kendiliğinden değildir. Solunumu sağlayan diyafram kasının hareketidir. Diyafram muntazam aralıklarla karın boşluğuna doğru alçalır ve yükselir. Böylece akciğerler açılır veya kapanır. Diyafram alçalınca hava ciğerlere dolar, yükselince hava dışarı atılır. Bu şekilde solunum yapılır.

PAYLAŞ
AKCİĞER Konusuna 5 Yorum Yapıldı
  1. burcu dedi ki:

    ya çk az bunlar

  2. türkan dedi ki:

    ben akciğerlerin görevini soruyom siz bana nasıl bilgi veriyorsunuz ya bide kadınlar sitesi olacak her konuda bilgi var bi bu konu için bilgi yok

  3. hidayet dedi ki:

    inanamazsınız benim performans ödevim war bu çok az bir şey böyle şey mi olur

  4. tuğçe dedi ki:

    aynen çok az yazmışlar hacadan azar yiycem bunun yüzüne yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sinir oluyorum kaan yaaa

  5. kaan dedi ki:

    birazdaha fazla yasssanız iy olur

Sayfa başına git