Akdeniz Anemisi

Diğer adıyla Akdeniz anemisi, belirgin kansızlık ile seyreder. Ailesel yolla geçe­bilen bu hastalık, yapılan kan sayımları ile anlaşılabilir. Bu hastalıkta kan hücrelerindeki hemoglobin, dokulara yeterli oksijeni taşıyamaz. Yeterli oksijeni ala­mayan vücutta yorgunluk, bitkinlik, gelişim bozukluğu ve kalp çarpıntısı orta­ya çıkar. Hastalığının seyri boyunca ağır kansızlığın yanı sıra dalak büyümesi, sarılık, enfeksiyonlara kolay yakalanma görülebilir.

Genetik yolla geçtiğini belirttiğimiz Talasemi taşıyıcılığının erken belirlenmesi önemlidir. Eğer taşıyıcı iseniz sizde sadece bir gen var demektir ve sizde bu has­talık ortaya çıkmaz. Sadece kan tetkiklerinde hafif kansızlık görülür. Hatta bu kansızlık çoğu zaman demir eksikliği anemisi ile karıştırılır. Taşıyıcılığınız kan sayımı ve hemoglobin elektroforezi ile kesinleştirilebilir. Talasemi hastası iseniz hem anne hem babanızdan birer adet gen almışsınız an­lamına gelir. Talasemi tümüyle tedavi edilemese de kansızlık kan transfüzyonları ile gideril­meye, dokularda biriken demir ilaçla uzaklaştırılmaya çalışılır.

Düzenli tedavi gören Talasemili bir anne adayının sağlıklı bir bebek dünyaya ge­tirmesi mümkündür. Eğer gebe kalmayı düşünüyorsanız doktorunuz hamilelik­ten önce genetik danışmanlık hizmetinden yararlanmanızı önerecektir. Doğacak çocuğunuzun taşıyacağı genler açısından bu önemli… Talaseminiz varsa ve eşi­niz sağlıklı ise çocuğunuz taşıyıcı olur. Ancak eşiniz taşıyıcı ise çocuğunuz dört­te bir ihtimalle Talasemi hastası olur.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git