ASİT KAZALARI

Asitler katı, sıvı ya da gaz halinde bulunan, çoğunlukla ekşi, hatta yakıcı maddelerdir. Asitlerin başlıca özelliği, çeşidine göre az ya da çok yakıcı, tahrip edici olmasıdır.
Herhangi bir asit, bir yerimize değerse deriyi yakar, dokulan parçalar. Bu gibi durumlarda hemen tedavi yoluna gitmelidir, gecikme tehlikeyi artırır.Kezzap (nitrik asit), tuz ruhu (kloridrik asit), kükürt asidi (asit sülfürik), vitriol, keskin, yakıcı asitlerdir. Bunlar evlerde mermerlerin, taşlann, fayansların, özellikle tuvalet taşlarının temizlenmesinde kullanılır. Asitler dökülecek olursa, değdiği yeri yakar, insanın elini, jüzünü tahrip ettiği gibi giyecekleri, eşyayı parçalar.
Otomobil kazalannda, akümülatörden akan tuz ruhu (kloridrik asit) tehlikeli durumlar yaratabilir. Trafik kazalannda, akümülatörün asidi kaza geçiren kişilere değerse, asidin değdiği yerlerde tehlikeli bir yara açılır. Asit yaralan da tıpkı ateş yamklan gibi zor iyileşen yaralardır. Bu gibi yaralar, kazadan hafif kurtulanlann bile yaralarını tehlikeli bir duaıma sokar, kınklara yapılması gereken ameliyattan geciktirir. Bu gibi kazalarda alınacak ilk tedbir, asidin bulaştığı bölgeyi sabunlu bol suyla yıkamaktır. Bunun yanı sıra derhal doktor çağırmak ya da hasta hastaneye kaldırılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git