Çocuğunuz 4 Yaşında ve Hala Parmak Mı Emiyor? Aman Dikkat!

Bebeklerin doğduklarından beri en öneli refleksleri emmedir. İlk olarak anne memesini emerek beslenmelerini sağlayan bebekler daha sonra etrafı tanımak, nesneleri keşfetmek, tatları öğrenmek için bu davranışa devam ederler. Dikkat ederseniz bebekler en az üç yaşına kadar buldukları her cismi ağızlarına götürürler çünkü nesneleri eşyaları tanıma yolları bundan geçer. Bebekler için ağız yoluyla öğrenme oldukça etkilidir. Ancak bir süre sonra bu eylemin artık bitirilmesi gerekir.

Çocuk üç yaşından itibaren ya da anne sütünü bıraktıktan sonrada diyebiliriz kendi başına beslenmeye başladığı zaman artık emme onun için hayatın dışında kalmalıdır. Katı gıdaya geçişle birlikte emme onun için zorunluluk değil keyif haline gelecektir. Bu nedenle bazı çocuklar anne memesinden sonra özellikle de uykuya geçiş sırasında parmak emmeye başlarlar. Başlarda masum gibi görünse de kimilerinden parmak emme gençlik yıllarına kadar sürebilen ruhsal bir bozukluk olarak devam eder.

Bu nedenle eğer çocuğunuz parmak emiyorsa ve bunu artık bir alışkanlık haline getirmeye başladıysa mutlaka bu durumun önüne geçmelisiniz. İşe öncelikle parmak emen sebeplerini bularak başlayabilirsiniz.

Sizlere yardımı olmak adına parmak emen çocukların sebepleri ve bunu nasıl çözebileceğinizle ilgili bir kaç küçük öneri ve bilgi sunmak istedik. Umarım paylaşımlarımız sizler için faydalı olur.

 

Çocuğum neden parmak emiyor?

*Korktuğu için,

*Sevgi ve ilgi yokluğundan,

*Anne babanın boşanmasından ya da evde ki huzursuzluktan kaynaklı,

*Yeni bir ortama alışamama,

*Yeni arkadaş çevresi,

*Yeni kardeş doğduğunda ilgi çekme,

*Kreş ve ye okula başlama,

*Evi ya da odasını değiştirme,

*Uykuya dalmak için,

*Kaygı duyduğunda,

*Utandığında ya da sıkıldığında çocuklarımız parmak emme ihtiyacı hissedebilirler. Tüm bu nedenler basit gibi görünse de çocuklar için bazen büyük travmaların yaşamasınına sebep olur ve çocuk parmağını tıpkı bir arkadaş gibi emerek ona sığınır.

Özellikle de okula başlama anneden ilk ayrılış olduğu için bu dönemde çocuklarda alt ıslatma parmak emme gibi pek çok sıkıntılar yaşanabilir. Aynı şekilde kardeşinin olası anne babasının onu daha çok sevdiğini düşünmesine yol açtığından dolayı ya ilgi çekmek için ya da kaygı duyup içine kapandığı için çözümü parmak emmede bulacaktır.

Yine anne babanın boşanması ya da evde sürekli kavga halinde olması da çocuğu korkutacağı için parmak emerek bu korkusunu yenmeye çalışacak ve zamanla bu onun için bir alışkanlık haline dönüşecektir.

Parmak emen çocuğa ne yapmalı?

İlk olarak çocuğunuzun niçin parmak emdiğini tespit etmelisiniz. Çocuk hangi şartlarda parmak emiyor bu çok önemli. Uykuya geçişte mi korktuğunda mı yoksa sıkıldığında mı bunu belirledikten sonra onu uyarmak, kızmak, ikaz etmek yerine ilk olarak onu huzursuz eden durumu ortadan kaldırmalısınız.

Mesela uykuya geçiş esnasında parmak emiyorsa ona uyumadan önce masal anlatarak dikkatini başka yöne çekebilirsiniz. Korktuğunda parmak emiyorsa onu sakinleştirmeli onunla konuşarak korkularını beraber yenmelisiniz. Yani “parmak emme” demek yerine sanki onun bu davranışını bilmiyor gibi yapıp dikkatini başka yöne çekerek bu durumun üstesinden gelmelisiniz.

Parmağına vurmak, kızmak onu tırnak yeme, tik gibi parmak emmenin de ötesinde farklı psikolojik rahatsızlıklara yöneltebilir. Bu nedenle çocuğunuz parmak emiyorsa panik yapmayın onunla birlikte bu durumun üstesinden gelmeye çalışın.

Eğer uyguladığınız taktikler çocuğunuzun parmak emmesine bir çözüm bulmuyorsa o zaman mutlaka bir uzmandan yardım lamalı çocuğunuzu bir çocuk psikologuna götürmelisiniz. Belki altında yatan başka bir sebep olabilir belki de tamamen alışkanlık haline getirdiği için parmak emmeyi bırakmakta zorlanıyor olabilir. Bu durumda uzmandan yardım almakta fayda var.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git