Dieldrin

Dieldrin, klorlu hidrokarbonlar sınıfından kristalimsi bir tarım ilacıdır. Ayrıca oldukça tehlikeli bir kimyasal maddedir. Dieldrin, aldrin adlı kimyasalın da yan ürünüdür. D.D.T.’den daha geniş et­ki alanı olan ve çok çabuk etki gösteren bir ensektisid olup, aslında klorinasyona uğramış bir hidrokarbondur. İnsan ve hayvanlar için zehir olduğundan, kulla­nılması sınırlıdır. Dieldrin zehirlenmesi belirtileri; hareketlerin kabalaşması, baş ağrısı, bulantı, ince kas kasılmaları ve çırpınmalardır. Tedavisi; deriyi temizle­mek, varsa konvülsiyonları kontrol al­tına almak ve hastayı sakin tutmaktır.

Dieldirin’in Kullanım Alanları Nelerdir?

Pamuk, mısır, patates ve narenciye bitkilerinde böcekleri kontrol ederek hastalıklardan korunmaları için kullanılmaktadır. Ayrıca ahşap korunmasında, karınca, çekirge, sivrisinek ve termit kontrollerinde de kullanılmaktadır.

Dieldrin’in Zararları Nelerdir?

DieldrinDieldrin, suya karıştığında balıklara zarar verir. Bu balıkların insanlar tarafından yenmesi ile de insan sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Özellikle de emziren annelerden bebeklere geçebilmekte ve bebek ölümlerine neden olmaktadır. Ayrıca insanlarda bağışıklık sisteminin etkisini azaltmakta, üreme problemlerine yol açmakta, doğum kusurlarına neden olmakta ve böbreklere zarar vermektedir. Beyaz ya da kahverengi toz halinde olan dieldrin, 1950 ile 1974 yılları arasında fazlaca kullanılmıştır. Fakat 1987 yılından itibaren yol açtığı zararlar göz önünde bulundurularak kullanımdan kaldırılmıştır.

Dieldrin, kullanıldıktan yıllar sonra bile toprakta etkisi görülebilen oldukça zararlı ve tehlikeli bir üründür. Bitkilerin köklerini, gövdelerini ve meyvelerini etkilemekte, uzun süre etkisini kaybetmemektedir. Dieldrin, Parkinson, meme kanseri gibi yaygın ve tedavisi zor hastalıklara da neden olmaktadır. Kullanımından yıllar sonra bile toprakta etkisini gösteren dieldrin, o toprakta yetişen otları yiyen hayvanların vücuduna geçmektedir. Daha sonra da hayvanın etini ve sütünü kullanan insanları etkilemektedir. Kalıcı bir organik kirletici olması nedeniyle verdiği zararları yok etmek kolay değildir. Bu nedenle de yasaklı bir maddedir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git