Diskrazi

Organizma için gerekli olan maddeler arası dengenin bozulması so­nucu ortaya çıkan normal dışı durum­dur. Eskiden bu deyim, “organizmanın sıhhatli olması için gerekli olduğu kabul edilen vücut sıvılarının kötü durumu”nu tanımlamak için kullanılırdı.

Vücudumuzdaki organizmalar için gerekli olan maddeler arası dengenin bozulması ile ortaya çıkan durumdur. Diskrazi, vücutta dolaşan sıvıların, özellikle de kanın bileşiminde bozukluklara yol açan pek çok hastalığın ortak adıdır. Diskrazi, çoğu zaman kan hücreleri veya trombositlerle ilgili olarak kanda anormal bir durum baş göstermesidir. Bir kan hastalığı olan diskrazi, patolojik durumları tanımlayan genel bir kavramdır. Tıp dilinde diskrazi, metabolizma bozukluklarına bağlı anlatmak amacıyla kullanılan bir terimdir. Diyabet, damla, şişmanlık gibi hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgilerin çoğalmasından dolayı, diskrazi artık eskisi kadar kullanılmayan bir sözcüktür.

Kan, organlara beslenmeleri ve kendi kendilerini yenilemeleri için gerekli olan maddeleri taşımaktadır. Fakat kanın bileşeninde bozukluklar olması vücudun hastalanmasına yol açar. Diskrazi, sadece kanda aynı zamanda kemik iliği ve diğer vücut sıvılarında da herhangi bir problem çıkmasının genel adıdır. Diskrazi gibi kan hastalıklarını inceleyen bilim dalına hematoloji denmektedir.
Diskrazi, kanın en çok kullanıldığı organımız olan kalpte oluşan siyanoz adlı hastalıkla da ilgilidir. Siyanoz, kanın iyi oksijenlenmediği, kalp veya büyük damarlar seviyesinde kirli kanın temiz kana karışması ile ortaya çıkmaktadır.

Kalp, göğüs kafesi içerisinde ve akciğerlerin üzerinde yer alan, tüm canlılar için hayati önem taşıyan ve kanın tüm vücuda dağılmasını sağlayan organdır. Diskrazi ile ilgili olarak gelişen bir hastalık işte bu yüzden direk olarak kalbi etkilemektedir. Çünkü dizkrazi ile birlikte kan akışında da sorunlar ortaya çıkmaktadır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git