Doğum Anı; Artık Annesiniz !

Doğum Anı; Artık Annesiniz: Artık sıra doğumun en önemli aşamasına gelmiştir, Birazdan bebeğinize dokunabilecek ve onu kucağınıza alıp o muhteşem kokuyu içinize çekebileceksiniz. Doğumun ardından büyük bir rahatlama duyacağınız ve bebeğiniz ile birlikte yeniden doğmuş bir kadın gibi hissedeceğinize hiç kuşku duymayın. Ama içinizdeki karışık duygular; merak, bebeğe karşı aşırı duyarlılık ki bu çok normal çünkü siz annesiniz, sevinç gözyaşları ve daha sonra ne olacağının kaygısı da içinizdeki duygu akımının bir kısmını dile getiriyor.

Doğum Anında Vücudunuzdaki Olası Değişiklikler, Doğum Anı:

– Bebeğinizin başı artık rahim ağzına iyice yaklaşarak pelvis tabanına dayanmıştır. Ve bebeğinizin başının yarattığı şişlik dışarıdan bakıldığında kendini belli etmektedir. Her sancı ve kasılmanız ile bebeğinizin başı biraz daha ilerleyecektir; Ancak bebeğiniz sancı çekerken biraz daha geri çekilecektir ki bu olası normal bir durumdur.

doğum anı

– Bebeğinizin başı biraz daha dışarı çıktığın da artık ıkınmamanız gerekecektir. Ikınmalarınız sonucu bebeğinizin başı bir anda dışarı çıkarsa bu yırtılmalara neden olacaktır. Gevşemeniz ve kesik kesik soluk almanız bu noktada yapmanız gereken en doğru harekettir. Ancak bu ilk doğumunuz ya da bebeğiniz kilolu ise makata doğru kesim yapmak en doğrusudur. Doğum anında vajınanın gerilmesi canınızı acıtabilir fakat doğumdan sonra bu acı kendini uyuşmaya bırakacaktır. 

– Bebeğinizin başı doğumda genel olarak yere doğru bakar şekilde gelecektir. Doktorunuz göbek kordonunu kontrol ederek bebeğin boynuna dolaşıp dolaşmadığını kontrol etmesi olası tehlikeleri önleyecektir. Başı tamamen çıkan bebeğinizin boynu bacaklarınıza bakacak şekilde çevrilir ve yüzü temizlenir.

– Çekeceğiniz bir kaç sancı ile de bebeğin vücudu kayarak çıkacaktır. Doktorunuz bebeğin kordonunu keserek doğumu sonlandıracaktır. Cildi biraz morarmış ve yağlı bir madde ile kaplanmış olabilir hatta biraz kanlı da olabilir. Doğum sonrasın da bebeğin bu şekilde olması gayet normaldir. Solunumu yeterli ise bebeğinizin kucağınıza alabilirsiniz.

Soru – Yanıt

Doğum sırasında kendime ya da bebeğime zara vermekten korkuyorum. Gerçekten Böyle Bir Tehlike Var Mı?

– Ikınma anında kendi kendinize ya da bebeğinize zarar verme olasılığınız çok az denilebilecek düzeydedir. Vajina duvarı oldukça esnek ve kıvrımlıdır. Bebeğinizin geçebileceği kadar genişleyebilir.

Doğum Başladığı An Ne Yapmalıyım?

Rahim ağzınız tam olarak açıldıktan ve size ıkınmanız söylendikten sonra ıkınmaya başlayabilirsiniz. Özellikle ilk kez anne olan kadınların bebeğin başı vajina deliğinde görünene kadar bir iki saat boyunca ıkınmaları olağandır. Bebeğin doğması için birkaç dakika ve birkaç ıkınma daha gerekebilir. Bebeğin başını ıkınarak dışarı çıkardıktan sonra, doktorunuzun bebeğin göbek kordonunun serbest kaldığından emin olması için birkaç dakikalığına ıkınmayı bırakmanız söylenebilir.

Söylendiği zaman ıkınmayı bırakmak size zor gelebilir ama gayret edin. Ikınma yerine hızlı hızlı nefes almak işe yarayabilir. Yavaşlamak vajinal bölgenize esneme imkanı verecek, yırtılmaktan koruyacaktır. Motivasyonu kaybetmemek için, elinizi aşağı indirerek bebeğinizin başına değdirebilir ya da onu aynadan izleyebilirsiniz. Artık sona yaklaştınız! Bir daha ıkınmanız söylendiğinde, bebeğiniz doğmuş olacak.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git