DOKUNMAMA TEKNİĞİ

Özellikle ortopedi ve nöroloji cerrahlarınca, ame­liyatlarda uygulanan bir tekniktir. Bura­da amaç, bu cerrahi dallarda yaranın ve komşu dokuların enfekte olması çok ciddi sonuçlar doğuracağından, ameliyat ekibi ve cerrahın ameliyat alanına mik­rop bulaştırma tehlikesini azaltmaktır. Ameliyatla ilgili kişilerin hiçbiri, ne alet­lerin ameliyat alanına dokunan yerlerini, ne de kullanılan dikiş, iğne, kompres ve ameliyat edilen dokuları ellemez. Bu, genellikle, alışkanlıkla geliştirilen bir tek­niktir ve uygulanması çok yararlıdır, çünkü ameliyat ekibi, ameliyat öncesi ellerini ne kadar sterilize etseler de, bu tam olamaz ve ameliyat sırasında eldi­venlerde çok ufak deliklerin açılması da olağandır.

Dokunma Ve Acı Duyma Nedir ?

Deride,dokunmaya,ağrıya,basınca,soğuğa,sıcağa karşı duyarlı pek çok duyu organı vardır.Derinin dokunduğu her noktadaki durumu, bu organlar sürekli olarak beyine bildirir.Basınç alıcıları (1) derinin dip tarafında, yüzeye uzak yerindedir. Dokunma (2), soğuk (3) ve sıcak (4) duyurucu ve alıcıları ise yüzeye yakın yerdedirler. Acıyı duyuran alıcılar (5) yüzeye çok yakın sinir uçlarıdır.

Derinin bazı bölgeleri daha duyarlıdır. Mesela parmak uçlarında,burun ucunda ve dudaklarda dokunma alıcıları çoktur.Elinizle cama ya da su bardağına dokunduğunuz zaman, gözünüz kapalı olsa bile bardağa dokunduğunuzu anlarsınız. Bardağın şeklini, içindeki suyun sıcak veya soğuk olduğunu da anlarsınız. Sıcağa, soğuğa, çok sokarsanız elinizin acıyacağını, beyin ve omurilik size bildirir. Onlara da bunu,parmak uçlarındaki dokunma alıcıları bildirmiştir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git