HORMON REPLASMAN TEDAVİSİ

Kadınlarda yaşam süresinin uzaması, menopoz döneminin de uzamasına ve bu dönem ile ilgili yeni bir takım yakınmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu gelişme de hekimlerin ilgisini menopoza çekerek, eksilen hormonun yerine dışardan hormon verilmesi yöntemiyle yaşam konforunun desteklenmesi seçeneğini gündeme getirmiştir.
Başlangıçta adeta tüm yaşlanma sorunlarına çare olacak gibi yaygın ve kontrolsüz uygulanan bu yöntemin, daha sonra ortaya çıkan sorunların artması nedeni ile ancak kontrollü yapılması durumunda sonuç vereceği anlaşılmıştır. Hormon replasmanının veya menopoz nedeni ile azalan hormonların yerine takviye edilebilmesi için kişinin, mutlaka, klinik ve laboratuvar tetkiklerinin yapılması gereklidir. Uygulanacak olan hormonlar vücudun kendi ürettiği hormonlar olmadığı için çeşitli yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle hormonların olası yan etkilerinin ve sakıncalı olduğu durumların bilinmesinde yarar vardır.
Azalan hormonun yerine konması amacı ile östrojen, progesteron ve testosteron kullanılır. En fazla kullanılan östrojen iken sonuncusu çok az ve genellikle de diğerleri ile birlikte kullanılır.
Östrojenler, doğal ve sentetik olarak iki şekilde bulunur. Östrojenler, uterusu (rahimi) alınan kadınlarda tek başına kullanılabileceği gibi, uterusu alınmamış kadınlarda progesteron ile beraber kullanılır. Progesteron da östrojenler gibi doğal veya sentetik olarak kullanılabilir. Özellikle herhangi bir neden ile rahmi alınmamış kadınlarda östrojenlerin rahim iç duvarına yapabileceği zararlı etkileri önlemek için mutlaka birlikte kullanılmalan gereklidir. Testosteron ise özel durumlarda nadir olarak östrojen ve progesteron veya sentetik progesteron (gestagen) ile birlikte ağız yolu ile kullanılır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git