KÖPEK ISIRMASI

KÖPEK ISIRMASI
Daha ziyade kedi, köpek gibi sıcakkanlı hay­vanlar veya yarasaların ısırması ile bulaşan ku­duz hastalığı, hayvan ısırmaları sonucu en bü­yük tehlikelerden biridir. Böyle vak’alarda ya­ra derhal yıkanmalı ve ışınlan kimse, en kısa zamanda hastaneye gönderilmelidir. Kuduz hayvan yakalanıp denetim altına alınmışsa, 12 gün süre ile izlenir. Eğer bu sürede kudurmaz veya ölmez ise korkulacak bir şey yok demek­tir. Ancak hayvan kudurmuş, kaybolmuş veya ölmüş ise derhal hastaneye başvurup aşılan­maya başlanmalıdır. Mümkünse ısıran hayva­nın başı kesilip kuduz hastanesine gönderil­meli ve beyninin incelenmesi ile kuduz olup olmadığı araştırılmalıdır. Işınlan yerde bir veya birkaç diş izi olabilece­ği gibi geniş doku kayıpları ile birlikte parçalı yaralar da meydana gelebilir. Isırılmak suretiy­le meydana gelen yaranın tehlikesi, yaranın genişliğine ve ısıran köpeğin hastalıklı olup ol­madığına göre değişir. Özellikle ısıran köpeğin kuduz olması, hastalığın bulaşması bakımın­dan hayatî önem taşır.

KÖPEK ISIRMASI

KÖPEK ISIRMASI

Isırma durumlarında şunları yapmak gerekir: Yara, bol sabunlu suyla yıkandıktan sonra alkolle temizlenir. Sonra % 1-2 zefiran lüsyonu veya % 40-70 tentürdiyot ile silinir, eğer tendürdiyot veya zefiran bulunamazsa yara, bol sabunlu su ile temizlendikten son­ra kibrit çöpü veya sivriltilmiş bir tahta par­çası, nitrik asit veya asit feniğe batırılarak tek tek diş izleri koterize edilir.
• Mümkünse yara, potasyum permanganatlı su ile yıkanır.
• Yılan ısırmalarmdaki gibi turnike tatbik edilmez, çünkü kuduz etkeni olan virüs, kan yoluyla değil sinir yoluyla yayılır. Önemli olan, yaralanmanın ilk dakikaların­da yara bakımının iyi yapılarak kuduz virü­sünün sinirlere yerleşmesine mani olmaktır.
• Isıran köpek, öldürülmeden müşahede al­tında tutulur, kuduz şüphesi varsa başka insanlara temas etmemesine özen gösteri­lir. 10 günlük müşahededen sonra kuduz çıkmazsa serbest bırakılır. Köpek öldürül-müşse, beynini zedelememeye dikkat edil­melidir. Köpeğin kuduz olup olmadığının anlaşılması da beyinde Negri cisimcikleri denen hastalığa has bulgunun tespit edil­mesi ile olur. Kuduz şüphesi olan durum­larda mutlaka bir sağlık merkezine giderek aşı olmalıdır.

PAYLAŞ
KÖPEK ISIRMASI Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. süleyman yücebaş dedi ki:

    bugün köpek sag ayagımı pantolonumun üstünden dişledi.hemeh haydarpaşa numune hastanesine gittim ve kuduz aşısı oldum ve eve geldim ikim sahat sonrada tetenaz aşısı oldum . maltepe belediyesinde görevli veteriner arkadaşa ulaştık ve geldiler beni ıssıran köpegi uyuttular ama köpek kaçmış?.nasıl olacak şimdi bu sokak köpegini müşaide altına almak?.nasıl takip edicez? sorun tabi. ben aşılarımı olmaya devam edecegim işim herzamanki gibi ALLAH a kaldı HADİ HAYIRLISI BAKALIM.

Sayfa başına git