Mikrop

Mikrop Nedir?

Mikroplar, mikroskobik canlı varlıklardır. Bazıları hastalıklara sebep olurlar.Mikroplar ancak mikroskopla görülebilen canlılardır. Bakteriler, virüsler, tek hücreli bazı hayvanlar, yani protozoerler, mikrop dünyasının canlılarıdır. Bunlar “germe=jerm” adıyla da anılırlar.

Bakterilerin çoğu yararlıdır; barsaklarda bazı vitaminleri oluştururlar. Bazıları da zararlıdır, hastalıklara sebep olurlar. Bunların çoğalması anjin, zatürree gibi hastalıklara yol açar. Bazıları da zehir, mesela tetanos üreterek sinir sistemi için tehlikeli olur.Virüsler en küçük canlılardır. Ancak insanlarda, hayvanlarda, bitkilerde hatta başka bakterilerin üzerinde asalak (parazit) olarak yaşarlar.

Kızıl hastalığı, bir virüsün streptokokla buluşmasından ileri gelir.Plaj ve havuzların duşlarında bir çeşit mantar bulunur ki, bu ayak parmakları arasında sıkışıp mantar hastalığına sebep olur. Atletlerde bu hastalığa sık rastlanır.Bazı protozoerlerin sebep olduğu hastalıklar her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olur.

Hastalık yaratabilen bir mikroorganizmadır. Mikrop elle tutulup gözle görülemeyen ancak mikroskop yardımıyla görülebilen küçük mikroorganizmalara denir. İnsanlar yüzyıllardan beri mikroplarla iç içe yaşamış ve tıbbın ilerlemediği dönemlerde çeşitli mikropların insan bünyesine zarar vermesi nedeniyle ve o dönemlerde varlığının da pek bilinmemesi sebebiyle pek çok insan ölümüne sebep olmuştur. Günümüzde ise mikroplar hakkında oldukça geniş araştırmalar yapılmış olup mikroplardan nasıl ve ne şekilde korunulabileceği hususunda pek çok bilgi bulunmakta ve insanlar bu bilgiler doğrultusunda hareket edip mikroplardan korunmaktadır.

Mikroplar Nasıl Bulaşır, Nereden Gelir Ve Mikroplara Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Mikroplar insanlar yolu ile insanlara ve gıdalara bulaşmaktadırlar. Mikroplar vücudumuzun pek çok yerinde bulunmaktadır. Kulaklarda, dişlerde, sivilce altlarında, tırnaklarda ve baş bölgesinde bulunmasının yanında en çok da el bölgesinde bulunur. Bu nedenle en çok mikroba sahip olan ellerimize dikkat etmeli, eller bol bol yıkanmalı, bu durum özellikle çocuklara da aşılanmalıdır. Evde, misafirlikte, hastanede, çiğ gıdalar üzerinde, çöplerde kısacası hayatımızın pek çok bölümünde mikroplar bulunmaktadır. Bu gibi nedenlerle hijyene çok dikkat edilmelidir. Mikropların bulaşmasına karşı alınabilecek pek çok önlem bulunmaktadır. Hepsi olmasa da en önemli olanlarını belirtmek gerekirsek;

  • -Çöp torbalarına dikkat edilmeli
  • – Açık yaralara gerekli özen gösterilmeli
  • -Tuvalet temizliğine özellikle dikkat edilmeli
  • -Mutfak tezgâhları ve eşyaları hijyenik tutulmalı
  • -Hasta kişilere yaklaşırken mutlaka önlem alınmalı
  • -Hiç kimsenin kişisel eşyası kullanılmamalıdır.
PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git