Pannus

Pannus: Gözün kornea tabaka­sında ortaya çıkan damarlanma. Konjunktiva’nm devamlı tahriş olması nedeniyledir. Korneanın üzerinde granülasyon dokusu oluşması ile görmeyi zorlaştıracak şekilde damarlaşma meydana gelmesine pannus denmektedir.

Pannusun vücuda zararları nelerdir?

Pannus denilen lezyon körlüğe neden olmaktadır.

Pannus nasıl ortaya çıkmaktadır?

Pannus yaklaşık 7 günlük bir kuluçka döneminden sonra ödem ve göz yaşarması gibi semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Genellikle gözün iki yanından yavaş yavaş ortaya çıkar. Kuluçka döneminin ardından da göz kapağı konjunktivasında küçük folliküler olarak belirir. Kornea epiteli matlaşır ve görme fonksiyonları azalır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

4-6 hafta süre ile günde 3 defa göze sürülerek kullanılan eritromisinli göz merhemleri ile etkili bir tedavi sağlanması mümkündür. Ayrıca merhem tedavisi yanında ağızdan alınan ilaç tedavisi de uygulanır.

Hastalık hangi şartlarda görülür?

Hastalık uzak doğunun ve Akdeniz ülkelerinin sıcak ikliminde daha fazla görülmektedir.

Hastalık bulaşıcı mıdır?

Hastalığın tam olarak olgunlaştığı aşamada hasta kişi ile aynı havluyu ve mendili kullanmak bulaşmasına neden olur. En bulaşıcı olduğu dönemleri erken dönemleridir.

Eklem ile ilgili olan pannus nedir?

Pannus bir başka anlamıyla da romatoid artrit hastalığında oluşan infiltratif hücre topluluğudur. Romatizmal eklem hastalıklarında eklem kapsülünde bulunan hücrelerin üzerini örten sıvıdır. Eklemlerde E vitamini eksikliği, fiziksel darbe, pankreas hastalıkları, lupus gibi hastalıklardan kaynaklı olarak biçimlenmektedir. Mitral kapak replasmanı yapılan hastalarda oluşan pannus, mitral protez kapak darlığının cerrahi girişim gerektiren nedenlerindendir. Halsizlik ve nefes darlığı gibi semptomları vardır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git