Rengarenk Beslenme Yaşam İksirimidir?

Her gün bir elma, bir soğan, bir portakal, bir avuç ıspanak, bir tane ızgara domates, küçük bir yeşil salata, bir iki sap brokoli ve bir kase böğürtlen türü meyva… Bu rengarenk beslenme listesinin bir yaşam iksiri olduğunu söyleyenlere inanıyor musunuz?

Son yıllarda yapılan araştırmalar sebze ve meyva zengini diyetlerin kanser ve kalp dahil bütün kronik hastalıkları önlemedeki önemi konusunda hem fikir. Dünya Sağlık Örgütü’nün günde en az 5 öğün sebze meyva kampanyasını desteklemeyen sağlık kuruluşu yok. Peki dinleyen var mı? İstatistikler, dünya üzerinde pek çok ülkede günde 5 öğün sebze meyva kampanyasına uyanların yüzde 10 ila 15’i geçmediğini gösteriyor.

Tıp dergisi Cancer Causes and Control’de (Kanserin Nedenleri ve Kontrolü) yayımlanan bir araştırma sebze ve meyvalarda bulunan antikanserojenlerin sağlığımız üzerindeki öneminin altnı çizerken, biz günlük yaşantımızda çalışmaktan, oraya buraya koşturmaktan, üzerimize taş gibi oturan pek çok farklı stresten kendimizi kurtarıp sağlıklı beslenmeye vakit ayıramıyoruz ya da zararlı abur cuburlardan kendimizi kurtaramıyoruz. Ve bu genellikle iş işten geçene kadar böyle devam ediyor!

rengarenkSon dönemde yapılan araştırmalar sebze meyvaların bilinen olumlu etkilerine yenilerini ekliyor:

Eskiden sadece vitamin, mineraller, lif ve posa üzerinde yoğunlaşan dikkatler, şimdi fitokimyasallara odaklanıyor. Fitokimyasallar sebze ve meyvalara rengini veren birleşim maddelerinden başka bir şey değil. Atmosferde bitkilerin doğal değişikliklere adapte olabilmesi için geliştirdikleri düşünülen fitokimyasallar, bitkileri koruyucu görev yapıyor.

Dünyanın oluşumunda ilk bitkiler belirdiğinde mevcut oksijen çok az miktardaydı ve metabolik işlemlere bağımlı olarak atmosfer değişmeye başladı. Oksijen miktarının aşırı artmasıyla çevre bitkilerin can düşmanı haline gelmeye başladı (bitkiler karbondioksit alıp oksijen verdiği için). Doğal olarak bitkiler kendilerini korumak amacıyla antioksidanlar ve biyokimyasallar geliştirmeye başladı, îşte şimdi yeni araştırmalar bu maddelerin yalnızca bitkileri değil bizleri de koruduğunu gösteriyor.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git