Ruh Sağlığının Korunması

Ruh sağlığının bozulması, çoğunlukla bir olaya indirgenir. Gerçekte bu, adım adım ilerleyen bir süreçtir Çocukluktan yetişkinliğe, bedensel yatkınlıktan yaşanan olayların etkilerine kadar her şey ruh sağlığının bozulmasında rol oynar. Yaşanan her olumsuz olay veya durum bir iz bırakır. Bunlar yaşam boyu birikim oluşturur. Son olay, bardağı taşıran damla görevini yapar.

Ruh sağlığının korunması da bir süreç olarak düşünülmelidir. Çocukluktan itibaren bireyin aile, okul, iş gibi yakın çevresinin ve sağlıklı bir kişilik gelişiminin ruh sağlığının korunmasında önemli rolü vardır. Aile, okul, iş çevrelerinde kurulan sağlıklı ilişkiler, kişilik gelişiminde atılan olumlu adımlar olaylara gerçekçi bir bakış oluşturur, bireyin kendine güvenini güçlendirir. Güvenli insan, ruhsal bakımdan sağlıklı ve dengelidir.

Zaman zaman ruh sağlığını sarsacak olaylar yaşanır. Birey bunlarla başa çıkmayı, kendi kendine yetmeyi, gerektiğinde yardım istemeyi bilmelidir. Hiç bir zaman çözülmemiş sorunların yığılmasına izin verilmemelidir. Birey problemini çözecek davranışın ne olduğunu ayırdetmeli, kısa zamanda çözüme götüren davranışı seçip uygulamada beceri kazanmalıdır.

Ruh sağlığını korumanın diğer bir yolu stresten mümkün olduğunca uzak durmaktadır. Kaçınamadığında en kısa yoldan ruhsal gerginlikten kurtulmak olmalıdır. Bu kurtulma gerçekçi bir bakış ve mantıksal değerlendirmeye dayan­malıdır. Bunu başarabilmek için bedensel ve psikolojik bazı beceriler kazanmalı, duruma bağlı bazı yöntemlerle günlük yaşamını kolaylaştırmalıdır. Şimdi bu yöntemleri görelim.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git