Tansiyon

TANSİYON
Kan Basıncı anlamına gelir.

Kalbin vücudumuzdaki kan dolaşımını sağlaması için gereken güce tansiyon adı verilir. Kanın kalp tarafından sol kalpten vücuda pompalanırken gereken güce büyük tansiyon veya birinci tansiyon denir.

Kalp tarafından kan pompalanması sona erdiğinde damarlarımızda oluşan basınç ise küçük tansiyon veya ikinci tansiyon olarak adlandırılır.

Yüksek Tansiyon Dünya Sağlık Örgütü’ne ve gerçekleştirilen birtakım bilimsel çalışmalara göre yüksek tansiyonun sınırı insanın yaşına bağlı olarak değişmektedir. Normal olarak orta yaşlı insanların büyük tansiyonunun en çok 160 mmhg ve küçük tansiyonunun ise en çok 85 mmhg olması gerekmektedir. Eğer kişi yorgun değilken tekrar edilen ölçümler sonucunda sürekli verilen değerlerden daha büyük değerler ölçülüyorsa, kişide yüksek tansiyonun olduğunu söyleyebiliriz. Kişide genellikle herhangi bir belirti göstermeyen yüksek tansiyonun nedenleri mutlaka araştırılmalıdır ve terapisi sağlanmalıdır. İyileşme uzun vadede mümkündür. Fazla kilolar, böbrek işlevlerinde bozukluk, hormonal hastalıklar ve kalp rahatsızlıkları yüksek tansiyonun önemli nedenlerindendir.

Yüksek Tansiyonun İşaretleri:

Baş ağrıları, kişinin başının dönmesi, mide bulantıları kulak çınlaması, burnun kanaması, kalp ağrıları yüksek tansiyonun işaretleridir.

Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?

Yüksek tansiyon rahatsızlığınız varsa korkmayın, bu rahatsızlığınızın çareleri günümüzde mevcuttur. Fazla kiloların atılması, alkol ve sigaranın bırakılması en önemli tedavi yöntemleridir. Fazla kiloların atılması durumunda tansiyon hala aynıysa ilaçla tedavi yöntemine geçilir. İlaç tedavisi sırasında rahatsızlığınız sona erse bile doktorunuzun bilgisi dışında ilaçlarını bırakmamanız gerekmektedir. Genelde yüksek tansiyon diyet tedavisiyle giderilmeye çalışılmaktadır ancak eğer tansiyon çok yüksekse ve vücudun kimyasal ve yapısal hastalıklarından ileri geliyorsa hem diyet hem de ilaçla tedavi şekli eşzamanlı uygulanır. Kesin bir tedavi şekli ve nedeni bilinmeyen yüksek tansiyonun önüne geçmek ancak ömür boyu gerektiği gibi beslenmekle mümkündür. Eğer yüksek tansiyonun fazla kilodan ileri geldiği tespit edilmişse en faydalı olacak terapi şekli hastanın kilo vermesi olacaktır. İlaç tedavisi verilen fazla kilolu hastaların ilacın etkisini arttırabilmeleri için yine kilo vermeleri gerekmektedir. Damarların sertliği, beyin kanaması gibi önemli rahatsızlıkların en önemli nedeni tansiyondur.

Düşük Tansiyon

Sol kalp kanı vücuda pompalarken eğer basınç düşükse düşük tansiyon söz konusudur. Genel olarak, yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 120’den küçük, küçük tansiyonun 80’den küçük olması gerekmektedir. Sebepleri çok çeşitli olan düşük tansiyon genellikle insanın vücut yapısına bağlaı olarak gerçekleşir. Ani ayağa kalkmalar, beyinde ur olması, kalp kaslarının zayıflaması, aort kapakçığının işlevlerinde bozukluk, böbrek üstü bezinin işlevlerinde bozukluk ve hormonal rahatsızlıklar tansiyonun düşmesine neden olabilir.

Düşük Tansiyonun İşaretleri

Baş dönmeleri
Ani bayılmaların yaşanması
Fazla terleme
Mide bulantısı
Halsizlik, yorgunluk hissi gibi yüksek tansiyonun işaretleri görülür.

Düşük Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

İnsanların vücut yapılarından kaynaklanan tansiyon düşüklüklerinde hastaların sportif faaliyetlerde bulunmaları (yüzmek, bisiklete binmek vb), eşzamanlı sıcak ve soğuk duş almaları, tuzlu sıvılar (tuzlu ayran gibi) almaları tavsiye edilir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git