Vitiligo hastalığı

VİTİLİGO. Lökoderm.
Vitiligo hastalığı
Deri üzerinde pigment kaybı sebebiyle düzensiz beyazlıkların oluştuğu bir rahatsızlık olan vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Belirli genetik niteliklere sahip bazı ailelerde hastalığa daha fazla yatkınlık görülebilir. Koyu renkli kişilerde daha çok belirginleşmektedir. Bu hastalığın sebebi tam bilinmemektedir ancak pigment üretimini gerçekleştiren melanositlerin deriye ve çevre dokulara herhangi bir zarar vermeden seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite olduğu düşünülmektedir. Vitiligo hastalığının Amerika Birleşik Devletlerinde nüfusun %1’ni etkilediği görülmektedir. Lezyonlar düzdür, pigmentasyonu yoktur ve sınırları koyudur, sınırlar tam olarak seçilebilmektedir ancak düzensizdir. Vitiligonun en çok etkilediği bölgeler yüz, dirsekler, dizler, eller, ayaklar ve genital bölgedir. Bunların haricinde travma / basınç görmüş olan uzuvlarda da ortaya çıkabilir.

Vitiligo-hastalığı

Vitiligo-hastalığı

Hastalıktan tam olarak bir korunma yolu bulunmamaktadır. Kişinin ailesinde daha önce aynı hastalığı geçiren kişiliğin varlığı önemli bir semptom sayılabilir. Birdenbire ortaya çıkan düz, doğal desenleri bulunan pigment kaybına uğramış deri yüzeyleri görülmektedir.Tanı için kişiye sorular yöneltme ve fizik muayene yeterli olacaktır. Bunların haricinde başka bir yönteme gerek yoktur.
Vitiligo hastalığı görüldüğünde çoğunlukla tedavi uygulanmadan devam edilmektedir. Uygulanabilecek tedavi yöntemleri zordur ve tam etki göstermemektedir. Bu tedavi yönteminde hastalara fotosensitize eden bileşikler verilir sonra ultra viyole ışığa maruz bırakılırlar. Kısmi pigmentasyon için topikal veya oral 8-metoksipsoralen veya trimetilpsoralen tedavileri birden fazla defa uygulanmalıdır.
Hastalık süresince bazı bölgeler pigmentasyon kazanırken yeni hastalıklı bölgeler oluşabilmektedir ve pigmentasyon kaybı daha da ilerleyebilmektedir.Güneş yanığı gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılması mümkünken vitiligo pernisyöz anemi, hipertiroidizm ve Addison hastalığı gibi sistemik hastalıklar ile ilişkili olabilir.
Ciltte renk kaybolmaları ile karşı karşıya kalırsanız en kısa zamanda doktorunuza danışınız.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git