Anemi – Kansızlık

Anemi: Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu kriterlere göre kandaki hemoglobin oranının kişilerin yaş ve cinsiyetlerine göre gereken değerlerin altında kalmasına Anemi (kansızlık) adı verilir. Demir eksikliğinden kaynaklanan, folik asit eksikliğinden kaynaklanan, Vitamin B-12 eksikliğinden kaynaklanan anemi en çok karşılaşılan anemi çeşitleridir.

Demir Eksikliğinden Kaynaklanan Anemi

Kandaki kırmızı hücreler düşük orandaki demire bağlı olarak azalma gösterir. En çok karşılaşılan anemi türü Demir Eksikliği Anemisi’dir.

Demir eksikliği neden oluşur?

· Kişinin beslenme programında demir içeren ürünlerin azlığı,
· Alınan demirin vücut tarafından yeterince emilmemesi,
· Bayanların adet kanamaları da dahil olmak üzere vücutta gerçekleşen kronik kanamalar.

Doğurganlık döneminde ve adet günleri nedeniyle kan kaybı yaşayan bayanlar, hamileler ve emzirmeye devam eden bayanlar, çocuklar ve beslenmelerinde yeterince demir içeren besinler almayan kişiler yüksek risk grubu içerisindedir.

Demir eksikliği anemisinin belirtileri

· Kişinin yiyecek olmayan şeylere karşı istek duyması,
· Kişinin tırnaklarında ve ağzının kenarında çatlakların oluşması,
· Kişinin tırnaklarının biçimsizliği,
· Dilin tahriş olması durumu.

Daha fazla demir için hangi besinleri tüketmeliyiz?

Demir açısından faydalı olan besinler, kırmızı et, karaciğer, balık, kuru üzüm ve yumurta sarısıdır. Bazı un, ekmek ve tahılların demir oranınca zenginleştirildiği görülebilir. Kadinlarsitesi.com

Tedavi Yöntemi

Demir eksikliğine bağlı aneminin tedavi yöntemlerinden biri ağızdan demir tedavisidir. Bu tedavi yönteminde kullanılan demir formları demirsülfat, demir glukanat ve demir fumorattır. Tedavinin cevap vermesi ve hemoglobin seviyesinin normal değerlere dönmesi 2 ay sonra gerçekleşecektir ancak tedaviye 6-12 ay daha devam edilmesi gerekmektedir.

Diğer tedavi yöntemi ağızdan ilaç alamayan kişilerde damar veya kas içerisine uygulanan demir ilaçlarıdır. Tedavinin yapılan kan sayımında 2 ay sonra cevap vereceği görülür.

Folik Asit Eksikliğinden Kaynaklanan Anemi:

Folik asit vücudumuzun yeteri kadar kırmızı hücre yaratması için gereklidir. Eğer kişide folik asit eksikliği gözlemleniyorsa kan hücrelerinin üretimi yavaşlar ve anemi ortaya çıkar. Folik Asit Eksikliğine Bağlı aneminin en büyük etkeni alkol olduğu için bu rahatsızlıkla daha çok alkoliklerde karşılaşılır.

Folik Asit Eksikliği Anemisinin Belirtileri

· Kişinin depresif ruh hali,
· İshal,
· Kırmızı ve şiş bir dil

Vitamin B-12 Eksikliğinden Kaynaklanan Anemi

Midede gerçekleşen B-12 vitaminin emilimi için midenin B-12 asıl faktörü isimli bir madde salgılaması gerekmektedir. Eğer kişide bu faktörün eksikliği söz konusuysa B-12 vitamin eksikliğiyle karşılaşılır.

Vitamin B-12 eksikliği anemisinin belirtileri:

· Kişide el, ayak ürpermesi,
· Bacak, ayak ve ellerde duyu kaybının hissedilmesi,
· Sarı ve mavi renklerinin renk körlüğü,
· Kişinin dilinin şişmiş, ağrılı ve yanıyor olması,
· Kilo verilmesi,
· Cildin kararması,
· İshal olma,
· Düzensiz yaşam,
· Depresif ruh hali..

Ayrıca bkz  GEBELİKTE KANSIZLIKHamilelik Öncesi Anemi (Kansızlık) , Doğru Miktarda Demir AlımıDEMİR

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git