Yemek Masasındaki Savaşa Son!

Çocuğunuza yemek yedirmek sizin için de savaş niteliği taşıyor ise ilk adım ; Çocuğunuz gerçekten yemek yemiyor mu ? yoksa, Bu yakınmanız sadece bir kuruntu mu ? Bu iki soruya cevap vererek işe başlanmalıdır.

Çocuk gelişim uzmanları ve diyetisyenlerin her annenin sahip olduğu bu sorunu ortadan kaldırmak için bir kaç önerisi bulunmaktadır.

Peki Nedir Bu Uzman Önerileri ?

1- Çocuğunuzu beslenmenin gerçekten önemli olduğuna inandırın:

Her çocuğun, her konu da sizden beklediği mantıklı ve dikkat çekici bir açıklama vardır. Beslenmenin çocuklarda ki büyümeye, gelişmeye ve çocuklar için önemli olan boy uzamanın yemek yemek ile gerçekleşeceğini anlatın. 4 yaşından sonra bütün çocuklar da en uzun boylu olma isteği ve arkadaşları arasında bu konunun sıklıkla konuşulduğu bir psikoloji içindedirler.

yemek savaşı

2- Çocuğunuza Beslenmeyi Sevdirin:

Yemek yerken çocuğunuza karışmayın ve yemeğini kendisinin yemesi gerektiğini, anne veya babasından yardım almaması gerektiğini vurgulayın. En önemlisi çocuğunuz yemeğini bırakın istediği gibi yesin; döke saça…. Anne ve babasından yardım almadan yemek yemek de ilk başlar da zorlanacak olsa da kısa bir süre sonra dökmeden kolaylıkla yemeğini yardımsız yiyebilecektir.

3- Yemekleri Çocuğunuz İçin Dikkat Çekici ve Sevimli Hale Getirin:

Çocuğunuzun yemeğini servis yapmadan önce sevimli hayvan şekilleri ile süsleyin, yemek tabağına gülen yüzler yaparak servis yapın. Unutmayın yemek tabağı ne kadar çok dikkat çekerse, yemek masasında ki savaşın bitmesi de o kadar kısa sürecektir.

4- Çocuğunuza Israrla Zorla Yemek Yedirmeyin:

Ne yazık ki çoğu annenin yapamadığı bir öneriden bahsetmek istiyorum. Çocuk yemek yemiyorsa, anneler ya çocuğun yemeğini çocuğuna bebek muamelesi yaparak kendileri yediriyorlar, ya da yemeğinin bitmemesi halinde çocuğa ceza verileceğini belirterek yemeğin zorla yenmesini sağlıyorlar. Bu iki yöntem de oldukça zararlı bir yöntemdir. İlk bahsettiğimiz Çocuğunuza bebek gibi yemek yedirme : Çocuğunuz bu resmi sizden sürekli çizmenizi isteyecek, aç olmasına rağmen sizin ona yemek yedirmeniz için yemek yememek de ısrar edecek sonunda yine siz yemeğini yedirmek isteyeceksiniz, böylece çocuğunuz  sizin duygularınızı kullanarak sürekli bu tarz yemek yedirilmesini isteyecektir.

İkinci olumsuz nokta ise cezalandırmak ile tehdit etmektir. Yemek yemek yapılması gerekli olan bir eylemdir. Ancak odasını toplamadığı için verdiğiniz cezayı yemeğini yemediği için de veremezsiniz. Yemek de ceza yoktur, yemek yenilmesi gereken bir husustur. Bırakın aç kalsın ama ceza ile zorla veya ısrar ile yemek yedirmeyin, elbette acıkacaktır.

5- Sevdiği Besinleri Kullanarak, Sevmediği Besinlere Alıştırın:

Böylece yemek seçimi yapma olasılığını yavaş yavaş ortadan kaldırabilirsiniz.

6- Çikolata, İçecek gibi Yiyecekleri Yemeklerden Önce Vermeyin:

Aç olan çocuklar bu tür abur cuburlar ile karnını doyuracak ve yemek yemek istemeyeceklerdir.

7- Yemekleri Karışık Tatlardan Oluşturarak Vermeyin:

8- Yemek Saati Seçimine Dikkat Edin:

9- Her Türlü Besini Yemesini Sağlayın:

10- Çocuğunuzun Yemek Tabağını Çok Doldurmayın:

Yapılan en belirgin ve büyük hatalardan birisi de budur. Tabağı çok fazla doldurmak; Yemek masasına oturan çocuğun o tabağı gördüğünde ki ilk tepkisi o anda o yemeği yiyemeyeceğidir.  Dolu bir tabak ile çocuğunuzun gözünü korkutmayın. Aksine küçük ayrıntılar ile onu hedefine götürecek ve mutlu olmasını sağlayacak taktikler uygulayın. Örneğin; Yemek tabağını gerektiğinden fazla büyük tutun ! Tabağın büyük olması içinde ki yemeğin görüntüsünü küçültür. 😉

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git