Anoreksi – İştahsızlık

Yemeklere karşı duyulan iştahın azalması ya da ke­silmesi, fiziksel veya psikolojik bir has­talığın belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Örneğin, sindirim sistemi karsinomalarmda, viral hepatitlerde iştahsızlık görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar ara­sında ise iştah kesilmesine en çok ne­den olanlar; desresyon, endişe hali ve mani gibi hallerdir.

Anoreksi bir hastalık mıdır?

Evet, Anoreksi bir hastalıktır.

Anoreksi, yalnız genç kızlarda mı ortaya çıkar?

Hayır, genç kız ya da genç erkek ayrımı yoktur.

Anoreksi, bir gençlik hastalığı mıdır?

Bu hastalık, genellikle ergenlik, nadiren de erişkinlik çağında görülür. Çok genel olarak denebilir ki, aşırı zayıflama tutkunu her bireyde görülebilir.

Anoreksi tehlikeli midir?

Evet, tehlikelidir. Hafif seyrederse ciddi beslenme bozukluklarına yol açar. Ağır seyrederse hayati tehlike yaratır.

Anoreksi nasıl başlayan bir hastalıktır?

Anoreksi, kişinin, kendi bedensel görüntüsünü algılamasında bozukluk veya şişmanlama konusunda aşırı kaygısıyla başlayan bir hastalıktır.

Anoreksi hastası sonunda kendisini zayıf hisseder mi?

Hasta, bir deri bir kemik kalsa bile fazla kilosu olduğu konusunda saplantısından asla vazgeçmez. Kendisini sürekli çok şişman bulduğu için, aç yaşar. Kendisini hiçbir zaman zayıf hissetmez.

Anoreksinin belirtilen nelerdir?

Birey, beslenme konusunda anormal davranışlarda bulunur. Önemli ölçüde zayıflar. Kaçınılmaz olarak aklını şişman olduğuna takmıştır. Gerçekten zayıflamış olsa bile, bu kuruntusundan vazgeçmeden, aldığı besinleri kısıtlamaya devam eder.

Anoreksi hastası, kendisini cezalandırır mı?

Bir tek elma yediği günler bile, çok yedim düşüncesiyle kendisini cezalandırmak ister.

Anoreksi hastası, beslenmeye hangi gözle bakar?

Zihni devamlı beslenmeyle meşgul olan birey, devamlı diyet ve kalori hesabı yapar ve bu hesap işini öyle bir abartır ki, sonunda çok düşük kalorisi olan yiyecekler bile ona kalorisi fazla gibi gelir.

Anoreksi hastasının fiziksel aktivitesi nasıldır?

Son derece aktiftir. Ağır egzersizler uygulayabilir.

Anoreksi hastası, diğer hastalıklara çok mu açıktır?

Hayır, enfeksiyonlara karşı inanılmaz derecede direnç gösterir.

Anoreksi hastasının ruh hali nasıldır?

Depresyon sık görülür. Birey, şişmanlamaktan nefret ettiği gibi, rahatsızlığını kabul etmez ve ne yediği ve ne kadar yediği konusunda doğruları söylemez.

Anoreksi hastalığının tedavisi nasıldır?

Hastanın ciddi bir psikiyatrik tedaviye girmesi ve derhal, sağlıklı bir diyet programına alınması gerekir. Bu hastalık, psikiyatrist ve diyetisyenlerin ortak çalışmasıyla tedavi edilebilir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git