Çocuklarda Sara ve Menenjit Belirtileri

Çocuklarda Sara ve Menenjit Belirtileri; menenjit ender görülen bir hastalık olmasına rağmen, havalelere neden olan sara (epilepsi) yaklaşık her 200 kişiden birinde görülür. Çocuklar da havalenin en sık görülen nedeni yüksek ateştir. Ancak bu havaleler sara hastalığından farklıdır. Menenjit beyin zarında ortaya çıkan iltihaplanmadır. Başka bir hastalığın yan etkisi olarak gelişebilir.

SARA Hastalığı Nedir?

Sara beyin de anormal elektrik akımlarının oluşmasıyla kendini gösteren, gelişen ve sonucun da havale nöbetleri ile gerçekleşen bir hastalıktır. Tedavi edildiği durumlar da çoğunlukla çocuğunuz ergenlik çağına gelinceye dek kaybolur. Saranın bir çok türü vardır. Çocuklar da en sık görülen türleri absans nöbetleri ve büyük sara nöbetleridir.

sara

Ne Yapmalı?

– Heyecanınıza engel olarak, sara nöbeti  geçiren çocuğunuzu yanının üstüne gelecek şekilde yere yatırın. Kendisini yaralamasını ya da kendisine zarar vermesini önleyebilmek için çocuğunuzun yanından ayrılmayın, bunları yaparken de çocuğunuzu tutmaya çalışmayın.

– Geçirilen büyük sara nöbetinden sonra çocuğunuzu iyileşme konumunda yatırın ve dinlenmesini sağlayın. Uykuya dalarsa çocuğunuzu uyandırmak için uğraşmayın ancak soluğunu sürekli takip edin.

– Havalenin evin her yerinde gelebileceği nedeni ile ev içinde  tehlike yaratabilecek durumları önlemeye çalışın; bunun için, merdivenlerinize  koruyucu yaptırın, çocuğu banyo da yalnız başına bırakmayın. Ancak bu önlemleri alırken de aşırıya kaçarak çocuğunuzun kendini kötü hissetmesine ya da farklı hissetmesine engel olun.

Doktor Ne Yapar?

Doktorunuz bazı tahliller için çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını isteyebilir. Ayrıca kasılma nöbetlerini önleyebilmek için ilaç tedavisine de başlamanızı isteyebilir. Bu ilacı kullanırken çocuğun davranışlarını gözetlemeniz ve hareketlerinde değişiklik göstermesi durumunda doktorunuza bu durum hakkında bilgi vermelisiniz. Ancak doktorunuz söylemeden ilacı kesmeyin.

Menenjit Hastalığı Nedir?

Menenjit beyni kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Çok ciddi bir hastalıktır ve hemen tedaviye başlanılması gerekir. Menenjit hatalığından kuşkulandığınız da hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Peki Menenjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

– Ateş, halsizlik, baş dönmesi, gözle görülebilecek tedirginlikler ve çocukta görülen huzursuzluk

– Kabakulak ya da kızamık gibi bulaşıcı bir hastalığın ardından çocuğun kötüleşmesi.

– Kusma, iştah kaybı

– Parlak ışığa karşı bir duyarlılık veya gözlerin sabit bir noktaya dikilmesi

Bu Durumlar da Doktorunuzun Tedavisi Nasıl Olacaktır?

Doktorunuz tahliller ve kesin teşhis için çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını isteyebilir. Tedavi şekli ve yöntemi yapılacak olan bu tahliller neticesinde belirlenecektir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git