Bu Çok Basit 5 Öneriyi Uygularsanız Alzheimer Yanınıza Bile Yaklaşamaz

Alzheimer, halk arasında bilinen diğer adı ile unutkanlık son yıllarda ülkemizde de oldukça sık rastlanılan bir sağlık problemi olmaya başladı. Çoğunlukla 60 yaş üstünde görülen bu hastalığın esasında belirgin bir yaş sınırı yok. Yetişkinlerde de görülmeye başlayan hastalığın tedavisi ise ilaçlarla mümkün olmakta ancak ne yazık ki beyin tamamen eski fonksiyonlarına dönememektedir. Bu nedenle esas olan bu hastalığa yakalanmadan önlem almaktır.

Tanım vermek gerekirse Alzheimer; beynin bilişsel fonksiyonlarını kaybetmesi, deforme olması durumudur. En belirgin özelliği ise yakın geçmişi unutma sorunudur. Eğer çevrenizde bu hastalığı yaşayan biri varsa dikkat edin geçmişte yaşadıklarını, olan olayları günümüzde yaşadıklarından çok daha iyi hatırlar. Az önce ne yediğini unuturken kırk sene öncesini rahatlıkla anlatabilir.

Alzheimer genetik faktörlerden, kafa tramvalarından ya da sadece yaşlılıktan meydana gelebilir. Unutkanlık yaşayan kişi bunu fark etmez çevresindekilerin anlamsı gerekir.

Eğer kişide;

*Günlük rutin işlerini unutma,

*Telefon numarası ve isimleri hatırlayamama,

*Bulunduğu yeri unutma ya da gideceği yeri hatırlayamama,

*Karar vermede zorlanma,

*Konuşma ve yazı yazmada zorlanma,

*Ani duygu değişimleri (sinirlenme, ağlama, alınganlık) varsa bu kişide alzheimer belirtileri gözleniyor diyebiliriz.

Elbette bu belirtileri taşıyan kişi doktora gitmelidir. Benim sizlere vereceğim bilgiler tavsiye niteliğinde olup alzheimer hastalığına yakalanmadan önce almanız gereken önlemlerdir.

Şimdi gelelim tedavisi mümkün olmayan alzheimer hastalığına yakalanmamak için neler yapabileceğimize;

1.Vitamin desteği alın.

Beyniniz için çok önemli olan B vitaminini besinlerden alıyorsunuz ancak bazı kişiler için sadece besinlerden alınan vitaminler yeterli olmuyor. Bu nedenle doktor kontrolü altında B12 ve D vitamin takviyesi almanız unutkanlığınıza engel olacaktır.

2. Zihninizi aktif tutun.

Hayal kurun, merak edin, okuyun. Yani zihninizi sürekli açık tutmaya özen gösterin. Bunun en güzel yolu da kitap okumak, müzik dinlemek, bulmaca çözmek gibi hobiler ve aktiviteler yapmaktır. Gün içinde sürekli televizyon izlemek sizi köreltecektir unutmayın.

3. Fazla kilolardan kaçının.

Uzmanlar fazla kiloların beyin açısından sorunlara yol açabileceğini söylüyor. Bu nedenle eğer aşırı kilolarınız varsa yani şişmansanız risk altındasınız demektir. Bu nedenle ideal kilonuza ulaşmalı ve kilonuzu korumalısınız. Kilo vermek için yapacağınız sağlıklı beslenme alışkanlıkları da beynin sağlığınız için önem taşımaktadır. Hazır gıda tüketimi, aşırı yağlı besinlerde alzheimer hastalığına davetiye çıkarmaktadır.

4. Stresten uzak durun.

Bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim ama stres beynimizin en büyük düşmanıdır. Aşırı stres beyninizi tahrip eder ve hücre kaybetmenize sebep olur. Bu nedenle stresten uzak, dingin, sakin ve huzurlu bir hayat yaşamaya özen gösterin.

5. Kötü alışkanlıkları bırakın.

Ne alakası var demeyin sakın çünkü yapılan araştırmalar özellikle sigara ve alkol kullanımının ilerleyen yaşlarda beyni tahrip ettiğini özellikle de hafızamızın yer aldığı ‘hipokampüs’ bölümünün küçülmesine yol açtığını kanıtlamıştır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git