EN SIK GÖRÜLEN ROMATİZMA TİPLERİ HANGİLERİDİR

En sık görülen romatizmalar, eklemleri tutan romatizmalardır. Halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen osteoartroz ve iltihaplı bir romatizma olan romatoid artrit (RA), eklemleri tutan romatizmaların en önemlileridir. Diğer yandan ön planda omurgayı ve leğen kemiklerini tutan romatizmalar da vardır ve bu grubun en önemli üyesi ankilozan spondilit’tir. Yalnızca eklemlerde değil, tüm vücutta yaygın ağrılara neden olan ve toplumda çok sık görülen diğer bir romatizma tipi, “yumuşak doku romatizması” olarak adlandırdığımız fibromiyalji’dir. Bunlar dışında ön planda kaslan tutan kas romatizmalan (polimiyozit) ve deride sertleşme ve kalınlaşma ile seyreden deri romatizmalan (skleroderma) da vardır. Kemiklerde zayıflama olarak adlandırdığımız osteoporoz ve özellikle yaşlı erkeklerde gördüğümüz gut hastalığı da en sık görülen romatizmalar arasındadır.
Osteoartroz: Özellikle eklem kıkırdağının aşınması, yıpranması ve dejenere olması ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen bu hastalık en sık görülen eklem romatizmasıdır. RA’ten en önemli farkı, iltihapsız bir eklem romatizması oluşudur. Görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar ve genellikle 50 yaş sonrasında görülür. İleri yaşlarda görülen boyun, sırt ve bel ağrılarının önemli bir bölümünden sorumludur. Sıklıkla diz ve kalça eklemlerini tutar. Özellikle orta yaşlı şişman kadınlarda ortaya çıkan diz ağnsı ve şişliğinden sıklıkla osteoartroz OA sorumludur. Bu hastalıkta çok sayıda eklemin aynı anda tutulması nadirdir. Bu hastalıkta ağrı, genelde hareket sonrasında ortaya çıkar. İstirahatte ağn pek yoktur veya azdır.
Ankilozan spondilit: Omurga romatizmalan olarak bilinen ve sıklıkla omurgayı ve leğen kemiklerini tutan kronik (müzmin) iltihaplı romatizmaların en önemlisidir. Ankilozan spondilit özellikle genç erkeklerde daha sık görülür. Bel ve kalça bölgesinde sabahlan ağn ve tutukluk olması ve bu yakınmaların hareket ettikçe, günün ilerleyen saatlerinde düzelmesi tanıda oldukça önemlidir. Bu hastalıkta topuk ağnsı da çok önemli bir bulgudur ve genç bir erkekte ortaya çıkan topuk ağnlan, ankilozan spondilit araştırmayı gerektirir. Ankilozan spondilitte genetik faktörler ve kalıtım çok önemlidir. Bu hastalık iyi tedavi edilmezse, omurga hareketlerinde kısıtlılık ve kamburluk gibi deformiteler yapabilir.
Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji): Yalnızca eklemlerde değil, tüm vücutta yaygın ağrılara neden olan ve toplumda çok sık görülen iltihapsız bir romatizmadır. En sık orta yaşlı kadınlarda görülür. Yapılan tüm tahlillerin normal olmasına karşılık, hastanın yaygın ağrılarının olması oldukça tipiktir. Bu hastalarda sıklıkla uyku bozukluklan, sabah yataktan yorgun kalkma ve aşın halsizlik gibi yakınmalar da vardır. Gut: Özellikle yaşlı erkeklerde görülen ve ataklar halinde ortaya çıkan bir romatizmadır. Klasik olarak, ağır bir akşam yemeğinden ve bazen alkol alımından sonra, gece yansı veya sabaha karşı, ayak baş parmaklarında çok şiddetli ağn, şişlik ve kızarıklık ile ortaya çıkar. Hastaların çoğu kilolu, alkol alan ve boğazına düşkün erkeklerdir. Bu hastalarda sıklıkla tansiyon, şeker hastalığı ve kan yağlarında yükseklik de vardır. Genellikle ataklar kendi kendisini sınırlar ve birkaç günde geçer. Şüphesiz ki, uygun tedavi atak süresini daha da kısaltacaktır. Gut hastalığı, iyi tedavi edildiği ve hasta protein kısıtlamasına uyduğu takdirde, kronikleşmez.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git