GÜNEŞ YANIĞI

GÜNEŞ YANIĞI
Güneşte uzun süre kalma sonucu deri üzerin­de meydana gelen yanığa güneş yanığı denir. Ultraviyole ışınları (morötesi ışınlar) deride mevcut ergosterolün D vitaminine çevrilmesi­ne yardımcı olduğu için şüphesiz güneşte kal­mak, başka bir deyimle güneş banyosu yap­mak faydalıdır. Böylece deri bronz rengi alır ve insana sağlıklı bir görünüm kazandırır. Sa­rışınların ve kızıl saçlıların güneş ışınlarına karşı çok duyarlı bir derileri vardır. Ayrıca de­ğişik bölgelerin duyarlılığı arasında da fark bu­lunur.Güneş ışınları deride önce eritem denen bir kı­zarıklık meydana getirirler, buna 1. derece ya­nık denir. İnsan yanmadan bronzlaşmak ister­se yazın ilk gün 15 dakikadan fazla şiddetli gü­neş altında kalmamalı, bu süreyi diğer günler­de yavaş yavaş uzatmalıdır. Güneş, derinin üst tabakasında bir kalınlaşmaya ve pigment miktarında artışa neden olduğu için insan za­manla daha uzun süre güneşte kalabilir.

GÜNEŞ YANIĞI

GÜNEŞ YANIĞI

Beyaz veya henüz kızarmış bir deri üzerine ışınların etkisi yeterinden fazla devam ederse deride su kabarcıkları oluşur ve sonunda derisoyulur ki 2. derece yanık meydana gelmiş de­mektir.
Çoğunlukla çok ıstırap veren güneş yanıkları, bazen ciddî de olabilir. Birinci derecede, yani yalnız kızarıklık görülen yanıklarda, etkili bir tedavi yoktur.
Fakat eczanelerde satılan bazı nemlendirici ve deriyi teskin edici kremlerin yararı dokunabi­lir. Ancak bunların bazılarının deride reaksi­yonlara sebep olacağı akıldan çıkarılmamalı­dır. Herhangi bir iltihaplanma hâlinde, uygula­mayı hemen kesip, bir deri uzmanına başvu­run.
• Her şeyden önce, güneş yanıklı kişiyi gölge­ye alın.
• Su içirdikten sonra ateşini ölçün.
• Ateş yükselmişse ve daha başka belirtiler (örneğin ödem) varsa, hemen doktora başvurmak gerekir.
• Küçük çocuklarda ve yaşlılarda önemlice bir güneş çarpması, sıcak çarpmasına dönüşe­bilir ya da bir beyin konjestiyonu söz konu­sudur.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git