İLEİT Nedeni

İLEİT Nedeni: Bilinmemektedir. Bazıların­ca bir çeşit antikor-antijen reaksiyonu­dur. Barsak duvarı kızarıp şişer ve kalın bir hortumu andırır, barsak kıvrımları da birbirine yapışır. Hastalık, genellikle ileum’da bulunmakla birlikte, ince ya da kalmbarsağm diğer bölgelerinde de gö­rülebilir.
Belirtileri: Karın ağrısı ve ishal­dir. Genellikle hasta, apandisit teşhisiy­le ameliyat edilir ve doktor, ameliyatta iltihaplı barsak kısmını görüp, gerçek teşhisi koyar. Bazı vakalarda, ileit belir­li değildir ve sonraları barsak ameliyat yarasına yapışıp, zamanla fistülleşebilir (bkz.). Fistül oluşumu, ileit için özellik­tir ve bazen de ameliyat yarası yerine, anus bölgesinde görülebilir: Bu bulgu, bazen ileit’in ilk belirtisi olabilir.
Tedavi: Başlangıçta, tıbbî tedavi ge­rektir ve hastaya yatak istirahatıyla, yük­sek proteinli diyet salık verilir. Bazen, koliğe (bkz.) karşı, atropin verilir ve kortikosteroidler (bkz.) de etkili olabilir, fakat tedaviye cevap gecikebilir. Genel­likle, antibiyotik ve sulfonamidler veril­mez; bu ilaçlar, akut krizler için sakla­nır. Barsağm bu özel durumu sonucu, yemeklerin sindirimi aksadığından, kan­sızlık belirebilir; bu durumda demir ve vitamin verilir. Barsak tıkanması görü­lürse, devamlı mide sondası kullanılır, damardan sıvı ve elektrolitler verilir. Bu tedaviye rağmen, durum düzelmezse, ameliyat edip, ya barsağın hasta bölümü çıkarılır ya da hasta bölüm, barsak de­vamlılığının dışında bırakılır. Cerrahî gi­rişim, tedavi edici değildir; hastalık tek­rarlar.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git