Kabuklu Meyveler

Sebze diye­tinde, etin yerini tutan yararlı yiyecekler­dir, içlerinde % 50 oranında bitkisel yağ­lar bulunur.

Kabuklu Meyvelere Genel Bakış

Gıda endüstrisi alanında oldukça büyük bir paya sahip olan kabuklu meyveler yağ ve kuruyemiş alanında oldukça geniş bir yelpazeyi içine alır. Türkiye, Çin, İran ve ABD dünyanın en çok kabuklu meyve üreten ve bu meyvelerden büyük kazançlar sağlayan ülkeleridir.

Kabuklu Meyvelerin Fayda ve Önemi

Her geçen gün kabuklu meyvelerin insan vücuduna ne kadar faydalı ve sağlıklı olduğu birçok insan tarafından anlaşılmış bu nedenle kabuklu meyvelere yönelme ve tüketme eğilimi artmıştır. Özellikle Avrupalılar tarafından kabuklu meyvelerin öneminin anlaşılıp çokça tüketilmeye başlanılmasından beri büyük bir ekonomik değere sahip olmuş Avrupa ülkeleri tarafından her yıl büyük miktarlarda ithal edilmeye başlanmış iç tüketim üretimi karşılamamıştır. Kabuklu meyvelerin taşıma, saklama, işlemden geçirme gibi koşulların sağlanması da çok önemlidir. Öyle ki meyvelerde var olan birçok vitamin ve mineral, doğru şekilde saklanmadığı veya doğru şekilde işlemden geçirilmediği takdirde yok olacağı özellikle buna en çok ceviz tüketiminde dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Tüketicilere ceviz, Antep Fıstığı, Fındık, Yer fıstığı vb. meyvelerin kabuklu alınması gerektiği böylece işlem görme sırasında oluşabilen vitamin ve mineral kaybının önüne geçilebileceği önemle salık verilmiştir.

kabuklu meyveler

Ülkemiz Açısından Önemi

Fındık ve çok az miktarda ceviz yağı da elde edilmekle birlikte tüketiciler tarafından tüketilmektedir. Türkiye kabuklu meyveler açısından oldukça şanslı bir ülkedir. Dünya kabuklu meyve üretici ülkeleri arasında birinci sıraya sahiptir. Özellikle fındık üretiminde büyük bir paya sahiptir. Fındık birçok ülkenin gıda sanayisinin baş ham maddelerinden biri olması nedeniyle çokça tüketilmekte bu yüzden ülkemiz fındık üretimi yönünden büyük bir öneme sahiptir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git