KALAAZAR

KALAAZAR. Kara humma, veya dum­dum humması diye de anılan bir tro­pikal hastalıktır. Batı Afrika, Hindistan, Çin ve Sudan, bu hastalığın en sık gö­rüldüğü yerlerdir. Hastalığı, kumsal böl­gelerde görülen ufak, ısıran sinekler ta­şır.
Nedeni: Retikülo-endotelyal sistem­de (bkz-) çoğalan Leishmania donovani’ dir.
Belirtileri: Kuluçka devri, bir ay veya birkaç yıl arasındadır. Bazen belir­tiler ani başlar: Hastada, ateş ve terleme nöbetleri görülür, veya yavaş başlar ve ateş gittikçe yükselen ateş dalgaları ha­linde belirir. Dalak ve karaciğer iyice büyür, deri koyulaşır ve hasta aşırı kilo kaybeder. Çok belirli bir anemi ile bir- likte, akyuvarların da azaldığı görülür. Hastalıklı çocuklar, şiddetli açlığa uğra­mış görünümdedir.
Tedavi: Özel ilacı, antimon’dur. Bu maddenin beş değerli bileşikleri kullanı­lır ve kullanılan bileşiğe göre değişebi­len 10 ya da 15 gün süreyle, her gün damar içine zerk edilir. Genellikle, Doğu Afrika ve Sudan’da görülen vakalar di­rençli olup, birden fazla tedavi şekli ge­rektirmektedir.
Koruyucu tedavi: Köpekler, en sık rastlanan enfeksiyon depoları olduk­larından, hastalığın sık görüldüğü bölge­lerde yok edilmelidir. Kum sinekleri de öldürülmelidir. Köpeklerden başka, depo olabilen, çakal, tilki ve kemiricilerle de savaş gerekmektedir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git