Kilo Veremiyorsanız; İnsülin Direncinize Dikkat Edin!

Kilo Veremiyorsanız; İnsülin Direncinize Dikkat Edin! Diyet yapmanıza rağmen kilo vermekte zorlanıyor, bel çevreniz erkeklerde 102, kadınlarda 88 santimi geçiyor, sık acıkıp canınız tatlı istiyorsa dikkat! Sizde insülin direnci olabilir…. diyor uzmanlar. İnsülin, midenin alt kısmında bulunan pankreas bezinin ürettiği bir hormondur. İnsülinin görevi kan şekerini düşürmektir. Şişmanlık arttıkça özellikle bel çevresindeki yağlanma arttıkça vücut kan şekerini denge de tutmak için çok fazla insülin salgılamaya başlar. Bu duruma insülin direnci denir. Kişi kendini sürekli aç hissedecek, tatlı krizlerine girecek ve doymayacaktır. Özellikle bel ve göbek çevresinde oluşan yağlanma insülin direnci tehlikesini gözler önüne sermektedir.  Bir çok hastalığa zemin hazırlayan insülin direnci başta aşırı kilo ve şeker hastalığının da davetiyesini çıkaracaktır.

insülin direnciBu Belirtilere Dikkat Edin!

– Tatlı isteğinin artması

– Sık acıkma, çabuk sinirlenme

– Gece yemek yeme isteğinin doğması,

– Yemeklerden sonra uyku basması, halsizlik

– Yorgunluk, yorgun uyanma

– Konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, terleme

– Giderek artan kilo, bel çevresinin genişlemesi, göbeklenme

– Diyet ve egzersize rağmen kilo vermekte zorlanma buna karşın kolay kilo alma

İnsülin Direnci Kimlerde Sık Görülür?

İnsülin direnci olanların büyük çoğunluğu şişmandır. Kilo arttıkça direnç de artar, şeker hastalığı riski de buna bağlı olarak artar. İnsülin direnci nadir de olsa zayıf kişilerde de  görülür.  Genel faktörleri arasında hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, bazı kalp ve tansiyon ilaçları gibi faktörler ve ilaçların kullanılması da insülin direncini yükseltir. İnsülin direnci başta kilo artışı ve şeker hastalığı olmak üzere pek çok soruna zemin hazırlar. Bunun yanında yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, felç, karaciğer yağlanması gibi bir çok tehlikeli hastalıkla iç içe geçmiş sorunları da beraberinde getirir.

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

İnsülin direnci uygun bir diyet ve egzersiz programıyla kırılabilir. Gerektiğinde tedaviye ilaç desteği de sağlanabilir. İnsülin direncini tespit etmek aslında çok kolaydır; en az 8 saatlik açlıktan sonra bakılan sabah açlık şekeri ve insülin düzeyi ile hesaplanan HOMA-IR değeri insülin direnci değerini verir. insülin direnci yüksek çıkanlarda kolesterol, LDL, trigliserid, ürik asit düzeyi ve tansiyon takibi mutlaka yapılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git