NASA Onaylı; Odadaki Zararlı Toksinleri ve karbondioksidi sünger gibi emen bitkiler mutlaka evinizde olmalı

Evlerimizde yüksek oranda: Trikloroetilen, formaldehit, ksilen, toluen gibi zararlı toksinler bulunur. Yaşam alanlarımızın temizliği, eşyalarımızın eski veya yeni olması bu olumsuzluğu değiştirmez.

Ve bu toksik hava bizlere tahmin edemeyeceğimiz kadar ciddi zararlar verir. İlk sırada yer alanlar: Astım başta olmak üzere pek çok solunum rahatsızlığı, görme bozuklukları, cilt rahatsızlıkları, kanser türleri, bağışıklığın zayıflamasına bağlı, enerjinizde düşme ve yarattığı halsizlik.

Havamızı bu denli kirleten nedir diye baktığımızda. Evlerimizde işyerlerimizde kullandığımız kimyasal temizleyiciler, kışın doğalgaz, yazın klimalar, tüm ısıtma ve soğutma sistemleri, yaşam alanlarımızın yapım aşamasında yapı malzemelerinde kullanılan (boya ve yapıştırıcı gibi) zararlı materyaller, temiz sandığımız açık havadaki egzoz dumanı, fabrika ve ev atıklarının oluşturduğu toksik zehirler. Tehlikenin farkında mısınız?

Elekromanyetik Dalgalar: Televizyonlar, cep telefonları gibi, evimizdeki tüm elektronik aletlerden ortama yayılır.
Amonyak: Genellikle temizlik amaçlı malzemelerden bulunduğumuz ortama yayılır.
Karbonmonoksit: Isıtma sistemleri; kazanlar, kalorifer ve şohbenler ve sigaradan ortama yayılır.
Benzen: Boyalar, plastikler, sigara dumanı, ve deterjan çeşitlerinden ortama yayılır.
Formaldehit: Döşemelik kumaşlar, parkeler, suntalar, duvar kağıdı yapıştırıcıları, sigara dumanı ve ısıtma sistemlerinden ortama yayılır.
Ksilen: Mobilya cilaları, bazı sökücü çözücü deterjan türleri, ve kuvvetli yapıştırıcılardan ortama yayılır.
Toluen: Su bazlı boyalar, vernikler, yapıştırıcı materyaller, ve yine deterjanlardan ortama yayılır.
Trikloretilen: Boya çeşitleri, yapıştırıcılar, ve özellikle yağ çözücü gibi kimyasallardan ortama yayılır.

Tüm bu zararlı olumsuzlukları kökten çözemeyeceğimize göre, ne yapabiliriz diye araştırdığımızda; NASA’nın konu üzerine yaptığı araştırmanın sonuçları içimizi ferahlatıyor. NASA’nın çalışma sonuçlarında, yaşam alanlarımızdaki bu zararlı havayı yine doğadan aldığımız güçle saatler içinde sürekli bir temizlik oluşturacak şekilde temizleyebiliyoruz.
Yaşam alanlarımızdaki bitkiler ve çiçekler burada imdadımıza yetişiyor. Tabiki her bitki değil.

NASA’nın araştırma listesinde ilk sırada yer alan bitkilerin listesi

Barış Zambağı


Ülkemizde yelken çiçeği adıyla da bilinir. Evet yaşam alanlarımızla sağlığımızla barış için bu çiçek güzel bir adım olacak.
Bakımı: Direk güneş ışığını sevmeyen barış çiçeği 10-25 derece arasında aydınlık ortamda bulundurulmalı. Suyu seven fakat sık toprak değişimi istemeyen bu dertsiz çiçeği köklerinden çoğaltmanız da mümkün.

Faydası: NASA tarafından 7,5 puan alan bitki, ortamdaki formaldehit toksinleri temizler.

Bambu Palmiyesi


Bakımı: Direk ışığı sevmeyen bambu palmiyesinin boyu 2 metreyi bulabiliyor. Toprağı kurumadan sulamak gerekiyor fakat çok güneş ve ışıkta kalmadığı için sık sık su ihtiyacı olmuyor. Verdiği kök sürgünlerinden çoğaltmak mümkün.
Faydası: NASA tarafından 8,5 puan alan bitki, trikloetilen, benzen ve formaldehitlerin zararlı etkilerini temizleyerek ortamı yatıştırır.

Aloe Vera


Sıcak iklim bitkisidir aslında kaktüs ailesinin üyesi diyebiliriz onun için. Sıcağa ve susuzluğa dayanıklıdır, güneşi ışığı sever, çok sulanmaya gelmez çürüme yapar, o nedenle toprağı kurudukça az miktarlarda sulanmalı. Toprağında kısa sürede yeni kökler verir, bu kökler biraz kendine gelince yeni saksıyı alarak çoğaltmak mümkün.
Faydası: Özellikle geceleri havayı temizlemek ondan sorulur. Karanlık ortamda da oksijen salınımı yapması, rahat bir uyku sağlar. Havadaki benzen ve formaldehit’leri %90 oranında bertaraf eder.

Aşk Merdiveni


Hızlı büyüyen aşk merdiveni, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz, soğuğu sevmez hiç bir zaman 12 derecenin altına düşememelidir bulunduğu ortam. Sulama normal ölçüde ama oda sıcaklığında suyla ihtiyacı giderilmeli. Çoğaltılması oldukça zahmetsizdir, çıkan kökleri doğrudan yeni bir saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz. Nemli ortamlarda rahatlıkla yaşar banyoda bulundurulabilir.
Faydası: NASA tarafından 7.5 puan alan bitki,  ksilen ve formaldehitlere karşı havayı arındırır.

Kurdele Çiçeği


Yetiştirilmesi kolay ve oldukça dayanıklı bir bitkidir kurdele çiçeği. Öyle ki, sulamayı unuttuğunuzda dahi size küsmez, yazları haftada 2 kışları haftada 1 defa sulamak yeterlidir. Güneş ihtiyacı yoktur ışık alan bir ortama koymanız yeterlidir, ışığı ne kadar çok olursa gelişimi ve faydası da o oranda artar. Kökünde oluşan yeni yumrular ile kolayca çoğaltabilirsiniz.
Faydası: Karbonmonoksit ve formaldehitlere karşı çok etkilidir, 24 saat içinde tüm zararlı havayı %96 oranında temizler.

Ağlayan İncir


Sıcağı seven bitki doğrudan gelen güneşe karşı duyarlıdır, direk güneş gören ortamda bulunmamalı 15-30 derece arası ideal sıcaklığıdır. Sulama ise düzenli olarak yalnızca toprağı kuruduğunda su ihtiyacını gidermek doğru olur. Büyüme evrelerinde gübre ihtiyacı olur. Salonunuzun sıcak köşesinde büyük bir saksıda boyu 150 cm bulur.
Faydası: Formaldehit, ve benzenlere karşı etkilidir.

İngiliz Sarmaşığı


Kolaylıkla büyüyen sarmaşık için orta derecede sıcaklık ve ışık yeterlidir. Evinizde ihtiyaç olan istediğiniz yere koyabilirsiniz. Toprağında nemi sever. Dayanıklıdır bulunduğu ortama kolay adapte olur hatta ortamı hızla istila edebilir. Bu nedenle çoğaltılması da çok basittir dallardan birini yeni bir saksıya dikmeniz yeterlidir. 12 saat içinde ortamdaki zararlı havayı %78 oranında temizliyor.
Faydası: NASA tarafından 7,8 puan alan bitki, toluen, formaldehit, trikloroetilenler için çok etkilidir. Ortamdaki zararlı rutubetin düşmanıdır.

Palmiye Çiçeği (Areka)


Oldukça dayanıklı olan palmiye bitkisi sizi sulama ve bulunduğu ortam konusunda zorlamaz, yeterki direk güneşe maruz kalmasın. Yazları haftada 2 kışları 1 defa sulama yeterlidir, ayda bir yapraklarının yıkanması onu coşturacaktır. Yer kaplayan veya zamanla daha fazla büyüyen bir bitki olduğu için bulunduğu ortamın ferah olmasında fayda var. Toprak konusunda gübreli toprak tercih etmelisiniz. Palmiye çiçeği için en uygun ortam evinizin salonudur. Kökünden alacağınız yavruları 1 hafta suda beklettikten sonra yeni bir saksıda toprakla buluşturmanız yeni bir palmiye çiçeğiniz olması için yeterlidir.
Faydası: NASA tarafından 8,5 puan alan bitki, evinizde özellikle toluen ve ksilen toksinleri için çok etkilidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git