PİLOR STENOZU

PİLOR STENOZU. Mide çıkışının da-ralmasıdır.
Nedeni: 1. Doğmalık: Doğrudan ne­deni bilinmemektedir. Genellikle 2-6’ncı haftalarda, erkek bebeklerde teşhis edi­lir ve kalıtsaldır. Pilor bölgesini çevrele­yen kaslar aşırı gelişmiştir. 2. Sonradan oluşan: Erişkinlerdeki bu bölge daralması, genellikle, pilor bölgesi­ne yakm bir duodenal ülserin büzülmesi ya da mide alt ucu karsinomu sonucu görülür.
Akut duodenum ülserleri de, pilor ka­sında spazma ve buradaki dokularda ve mukozalarda ödemli şişliklere yol açarak, darlığa neden olabilir. Belirtileri: 1. Doğuştan: Bebek­te, başta yavaş, sonradan şiddetli kus­ma, kilo kaybı, kuruluk ve huzursuzluk görülür. İshalin kusmaya eşlik ettiğine rastlanmaz.
2. Sonradan oluşan: Hastada, kusma nö­betlerine yol açan sindirimsizlik hikâ­yesi vardır. Kusma tipiktir. Büyük miktarda, sindirilmemiş yiyecek çıkartılır ve az önce yenmiş yiyecek maddeleri ayırt edilebilir. Hasta kilo kaybeder, günde birkaç kere kusar ve kuruluk belirir. Tedavi: Her iki tip darlıkta da ilk tedavi, vücudun su ve tuz dengesini ye­rine getirmek için damar içine sıvıların verilmesidir. Midenin içindekiler, bir tüp aracılığıyla dışarı çekilir ve midenin içi normal tuzlu suyla yıkanır. Hastanın du­rumu düzeltildikten sonra, ameliyat edi­lir. Bebeklerde, mide ve duodenum’un içini döşeyen mukozaya erişene kadar pilor kası kesilir. Kastaki şak, açık bıra­kılır ve mukozanın bunun içine taşması beklenir. Karın kapatılır ve bebek birkaç saat içinde yedirilebilir. Erişkinlerde, mi­denin bir parçasının çıkartılması, tercih edilen ameliyattır. Bunun mümkün ol­madığı hallerde, cerrah kısa devre, diğer bir deyimle, gastro-enterostomi yaparak, mideden barsağa geçiş yolunu değiştirir.

PAYLAŞ
PİLOR STENOZU Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. emre dedi ki:

    Merhaba,
    28 yaşındayım ve ülsere bağlı pilor darlığım var. Bir süre ilaç tedavisi gördüm ve ülserim geçti. Uzun bir süre sorun yaşamadım fakat sanırım ülser yeniden oluştu ve tekrar sıkıntı yaşamaya başladım. Sıkıntılarım kusma ve mide bulantısı değil, şişkinlik gaz ve asitli şekilde geğirme. Yaşımı da gözönünde alarak ameliyat tek çözüm müdür bu hastalık için acaba? Eğer öyleyse ameliyat riskli bir ameliyat mı ve ayağa kalkma süresi ne kadardır?
    Teşekkür ederim…

Sayfa başına git