PROSTAT TEDAVİSİNİN YÖNTEMLERİ

Tedavi yöntemlerine bakıldığında tüm prostatit tiplerinde antibiyotik tedavisi temel yöntemdir. Eğer mikrobiyolojik tetkikler neticesinde prostat sıvısında mikrobik ajan saptanmışsa buna uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Saptanamazsa yani prostat sıvısında üreme olmazsa prostat dokusuna en çok girebilen antibiyotik grubundan bir ilaç tercih edilir ve 4-6 hafta kadar bu antibiyotikler hastaya verilir. Ancak bunların karaciğere yan etkileri olabileceğinden hastalar belirli aralıklarla karaciğer fonksiyon testleri ile kontrol edilmelidir. Bunun yanında prostatit hastalanna antibiyotiğin yanma mutlak surette anti-romatizmal ilaç olarak bilinen ağn kesicilerin özel bir türü de eklenmelidir. Bunun amacı ağnyı kesmekten çok iltihabi reaksiyonun başlamasını engellemektir. Şayet prostatitli hastada işeme ile ilgili bulgular rahatsız edici düzeyde ise yani hastanın yaşam kalitesini bozuyorsa bu hastalara işemeyi rahatlatıcı Alfa Bloker adı verilen ilaçlar ilaveten verilebilir.İlaç tedavilerine rağmen işeme bulguları düzelmeyen ve ürodinamik tetkikler ile prostatın şişkinliğine bağlı olarak işemeyi zorlaştırdığı kanıtlanan hastalara T.U.I.P. (Transuretral prostat insizyonu) veya T.U.R.P (Transuretral prostat rezeksiyonu) ismi verilen kapalı prostat ameliyatlan denenebilir fakat bütün rahatsızlıkların geçeceği gibi bir beklentinin olmaması özellikle belirtilmelidir.
Kronik prostatitlerin tedavi aşamasında tüm ilaçların yanında konservatif tedavi adı verilen ve hastanın yaşam tarzında yapacağı bir takım değişikleri kapsayan davranışlar da mevcuttur. Bunların başlıcalan;
Diyet Düzeni: Acı, ekşili ve baharatlı gıdalann tüketilmemesi, asitli içeceklerden uzak durulması.
Cinsel Yaşam: Düzenli bir cinsel yaşam, daha doğrusu düzenli bir boşalma planlaması çok önemlidir. Haftada 1-2 arasındaki boşalmanın hastalan oldukça rahatlattığı ancak arka arkaya boşalmalann prostatit belirtilerini şiddetlendirdiği bilinmektedir. Bununla birlikte uzun süre boşalmamanın yine hastalann şikayetlerini arttırdığı unutulmamalıdır.
Oturma Banyosu: Hastalara önerilen haftada 3-4 gün dayanabildikleri derecede sıcak suya en az bel yüksekliğinde oturmalan ve 15-20 dakika bu şekilde beklemelerinin de tedavi edici olmasa da oldukça rahatlatıcı bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Defekasyon hastalar mutlaka hergün büyük tuvaletlerini düzenli yapmalı ve kesinlikle kabız kalmamaya özen göstermelidirler.
Bunlara ilaveten prostata direkt olarak bası yapan koltuklarda oturma, idran uzun süre tutma ve biriktirme, ayaklarda üşüme prostatitli hastalann iyileşmesini geciktiren ve şikayetlerini şiddetlendiren nedenlerdir ve hastalar mutlaka bunlara dikkat etmelidir.
Prostatit sınıflamasında 4. grubu Prostatın Asemptomatik Enfeksiyonu oluşturur. Burada herhangi bir bulgu, belirti veya şikayet yoktur. Herhangi bir nedenle prostat bezinin bir parçasının biopsi alarak incelenmesi veya ameliyatla çıkarılan prostat dokusunun patolojik incelenmesi neticesinde tam konur. Herhangi bir önemi yoktur ve herhangi bir müdahale gerektirmez.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git