Son Günlerde Oldukça Yayılan Bir Terim “Veganlık” Nedir?

Geçen gün bir kafede otururken kulağıma yan masadan “vegan” sözcüğünün geçtiği bir cümle geldi. Cümlenin ne olduğu çok ilgimi çekmedi ama “vegan” kelimesi nedir diye düşünmeden edemedim ve tabi ki hemen araştırdım ve bu araştırmamı da siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim.

Vegan ya da veganlık, hayvansal ürün içeren hiç bir yiyeceği, maddeyi, ürünü kullanmamak anlamına geliyor. Yani vegan olduğunu iddia eden kişiler yalnızca et ürünlerinden değil, süt, yumurta hatta bal olmak üzere tüm hayvansal gıdalardan uzak duruyorlar. Bunun yanı sıra ipek ve deri kıyafetlerde giymiyorlar. Kürkleri söylememe gerek bile yok sanıyorum 😉

vegan

Bu konu tartışmaya oldukça açık bir konu biliyorum. O yüzden burada durup da size veganlığın zararını vücudumuz için gereken gıdaları hem hayvanlardan hem de sebze ve tahıllardan elde etmemiz gerektiğini falan anlatacak değilim elbette ama sizlere bir kaç doğru bilgi vermeden de geçemeyeceğim.

Ben vegan ya da halk arasında daha çok telaffuz edilen vejetaryen değilim ancak et ve t ürünlerine de aman aman bir düşkünlüğüm yok. Her gıdayı dengeli ve dozunda yeme taraftarıyım ve doğanın bize sunduğu her nimetten faydalanmaktan yanayım. Veganlığı seçenlerin çoğu bunu bir diyet olarak sağlık açısından onlara fayda sağlayacağını düşünerek uyguladıklarını söylüyorlar peki acaba et ürünlerinden uzak durarak sağlığı korumak mümkün mü?

Mesela vücudumuz için gereken proteini et ve yumurtadan almadığımız takdirde nasıl daha sağlıklı olacağımızı düşünebiliriz ki?

Ya da sigara ve alkol kullanıp balık ve süt tüketiminin sağlığımıza zararlı olduğunu nasıl savunuruz?

vegan2

Dediğim gibi bu oldukça tartışmaya açık bir konu ama ben şuna bir açıklık getirmek istiyorum ki yapılan araştırmalar sonucunda hayvansal proteinlerin zararlı olduğunun tam tersine sağlık açısından oldukça faydalı ve gerekli proteinler olduğu görülmüştür. Bu faydalar arasında ise kemik sağlığını iyileştirme, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltma, tansiyonu düşürme gibi veriler söylenebilir.

Et ürünlerinin kalp hastalığı yapacağını düşünenlerin tam aksine yine yapılan araştırmalarda işlenmemiş et ürünlerin kalp ve şeker hastalığı ile kesinlikle alakasının olmadığını ve yine kanser riskinin ise erkeklerde çok az kadınlarda ise et ürünleriyle hiç bağlantılı olmadığını göstermektedir.

Sonuç olarak insan vücudu hepçildir, sindirim sistemimiz hem et hem de sebzeleri kolaylıkla sindirecek şekilde bir düzene sahiptir. Bu nedenle gıdalar arasında böyle bir ayrım yapmak gereksizdir. Yine de tercih sizin 😉

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git