YANMA VE YANIKLAR

Dikkatsizlik ve kaza sonucu alev, sıcak su, buhar veya ütü. soba gibi kızgın madenlerin deride yaptığı yanıklar genellikle 3 dereceye ayrılırlar. Bilinci derecede yanıklarda deride kırmızılık (eritem), şişlik (ödem) ve ileri derecede ağn vardır. Sikatris denen yanıklar bir iz bırakmadan iyileşir. İkinci derecede yanıklarda bül denen su toplanması görülür, bunlar da iz bırakmadan birkaç haftada iyileşir. Üçüncü derecede yanıklarda ise nekroz yani derinin ölmesi söz konusudur. Yanık çok derin olmadığı zaman bül teşekkül eder. Eğer yanık daha derinlere ilerlemişse bül görülmez, deri esmer kahverengi, kösele gibi sert bir tabaka halini alır. Yanık iyiliştiğinde iz bırakır.
Yanığın genişliği de önemlidir. Bu bakımdan yanığın derinlik ve genişliğini birlikte değerlendiren sınıflamalar yapılmaktadır.
Yaygın yanıklarda ateş, kusma, idrar azalması, şok gibi genel belirtiler önem kazanır.
Üstünüz başınız tutuşursa hiçbir zaman koşmayınız. Bununla beraber tamamen hareketsiz durmak da doğru değildir. Hemen etrafınızda bulunacak yorgan, battaniye gibi bir örtüyü yere sererek etrafınıza sannız. Yüzünüzü kollannızla koruyunuz. Eğer üzerinize saracak bir şey bulamazsanız yere yatıp alevler sönünceye kadar yuvarlanınız. Bu sırada ellerinizle de vurarak mümkün olduğu kadar alevleri söndürünüz. Üst başı tutuşmuş | diğer bir kimseyi söndürmek için I kendisini hemen yere yatanız. | Eğer kaçmak isterse zor kullanarak engel olunuz. Bundan sonra, hemen etrafına elbise, battaniye, kilim gibi şeyler sanp sarmalayınız.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git