Yumuşak Şankr Hastalığı

Yumuşak Şankr Hastalığı

Yumuşak Şankr Hastalığının akut ve zührevi bir hastalık olduğu bilinmektedir.

Epidemiyoloji:

Bağışıklık bırakmayan, çoğunlukla tropik ve supropik bölgelerde karşılaşılan ve cinsel temas neticesinde bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. 4-10 günlük bir kuluçka dönemi söz konusudur.

Semptomları:

Bu hastalık cinsel temastan hemen sonra değil ortalama 4-10 gün sonra başlamaktadır. Haemophilus’un deri ve mukozada herhangi bir rahatsızlık oluşturmadan birkaç ay yaşayabildiği ve sonrasında meydana gelen deri ve mukoza çatlaklarından içeri girmesiyle hastalığı ortaya çıkardığı bilinmektedir. Hastalar portör olarak bu bulaşıcı hastalığın yayılmasını sağlarlar. Basilin vücuda girdiği yerde oluşan püstül daha sonra ülserleşir. Bu hastalığı yaşayan kişilerde yüksek ateş, baş ağrıları, halsizlik gibi belirtiler gözlemlenebilir. Hastalığın şankr sifilizinden ayırt edilmesi önemlidir. Aralarındaki ark, yumuşak şankr’da lezyonun çevresindeki kırmızılık ve oluşan ödemdir, yumuşaktır, sertlik gözlenmez, bol kötü kokulu akıntı mevcuttur. Kadinlarsitesi.com

sANKROiD

Hastalıktan sakınmak için neler yapılmalı:

Diğer cinsel yoldan bulaşıcılığı olan hastalıklar gibidir. Hasta ile cinsel temasın gerçekleşmesi ve dokunun açık olması durumlarının önüne geçilmelidir.

Tedavi Yöntemleri:

1. Etkili ilaçlar olarak bilinen tetracycline, sulfadiazin, streptomycin alınır.
2. Antibiyogram durumuna göre antibiyotik seçilir.
3. Burrovu ve tuzlu su karışımı ile lezyon pansumanı yapılır.
4. Sifiliz kadar ağır seyretmez, eğer erkenden ortadan kaldırılması sağlanırsa vücutta iz bırakmaz.
5. Hastanın kullandığı veya hasta için kullanılan materyallerin dezenfeksiyonu sağlanır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git