Yumurtlama

YUMURTLAMA (Ovulasyon). Dişiler­de dönüşümlü olarak cereyan eden bir olay. Her yumurtlamada bir tek yumurta; karın boşluğuna salınır.

Salgı İnceleme Yöntemi İle Yumurtlama Zamanını Anlama

Adet döngüsünde salgılanmakta olan östrojen ve progesteron hormonları tesiriyle rahim ağzından salgılanan mukus (kaygan, yapışkan sıvı) döngünün günlerine göre farklılıklar gösterir. Eğer bu farklılıkları anlayabilir ve doğru bir şekilde gözlemleyebilirseniz yumurtlama gününüzü de doğru bir biçimde belirleyebilirisiniz.

Rahimağzı salgınızın niteliklerini yapmış olduğunuz günlük kontrollerinizde işaret ve orta parmağınızı vajinanızın derinliklerine yerleştirerek belirleyebilirsiniz.

Rahim ağzı salgınızın bir miktarını vajinanın dışına alabilirseniz salgının özelliklerini daha rahat belirleyebilirsiniz. Salgının kıvamı ve esnekliğine göre bir karara varabilirisiniz.

Eğer rahim ağzı salgısı yapışkan bir özellik göstermekteyse östrojen hormonun kanda yükselmeye başladığını, başka bir deyişle adet döngüsünün ilk günlerinde olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Eğer salgı kaygan ve esnekse yani salgının çekildikçe uzadığını görüyorsanız, kanın östrojen seviyesinin yumurtlamanın hemen öncesinde en yüksek seviyeye eriştiğini söyleyebiliriz.

Yumurtlama işlemi tamamlandıktan sonra rahim ağzı salgısı yine yapışkan ve uzamayan eski özelliklerine kavuşur.

Yumurtlamanın kısa süre önce meydana geldiğini ya da yumurtlama zamanının yaklaştığını ise elinize gelen salgının yumurta akı kıvamında, beyaz-sarı renkte ve baş ve işaret parmaklarıyla çekildikçe (bu parmaklar birbirinden uzaklaştıkça) uzama eğilimli olduğundan ve vajinanızın ıslak olmasından hissedersiniz.

Eğer mukus en bol ve kıvamı en yoğun günündeyse yumurtlama gününüzde olduğunuzu söyleyebiliriz. Yumurtlama sonrası salgınız giderek bahsedilen özelliklerini kaybetmektedir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git