Zayıflamanın Doğru Yolu

Kadınların üstün özelliklerinden birisinin kararlılıkları olduğunu kabul etmeliyiz. Öte yandan hataları ise bazen nüanslara önem vermedikleri için aşırılığa kaçmalarıdır. Oysa, beslenme söz konusu olduğunda, her zaman ölçüm­lere tam tamına uyulması gerekir. Bu kitabın başında verilen genel öğütler hepimiz için ge­çerlidir. Ancak kanımca bir yeniyetmenin I. AŞAMADA’daki hızlandırılmış zayıflamayı uygulaması gerekmiyor. Bir uzman tarafından izlenmesi gereken çok şişman (obes) vakaların dışında, tamamen ortadan kalkması arzu­lanan bir kaç kilo fazlalık için beslenme alışkanlıklarında basit bir düzenleme yapmak yeterli olacaktır. (II. AŞA­MA)
Ancak, her halükârda bir yeniyetme de bu kitabın ilk kı­sımlarını tamamiyle okumalıdır. Çünkü böylece organiz­masının nasıl çalıştığını anlaması ve buna bağlı olarak be­sin maddelerini seçerken akıllıca davranması mümkün ola­bilir. Zayıflamak uğruna kendisini şu veya bu besinden mahrum bırakması gerekmez. Hiç bir besin maddesi tek başına tüketildiğinde şişmanlığa yol açmaz: Ne patates, ne de tereyağı. Kilo alımına yol açan, besin maddelerinin kendi aralarındaki etkileşimin belirli metabolik mekanizmala­rı harekete geçirmesidir.
Aşağıda verilen listeye uymak normal kilosunu bulmak ve sağlıklı kalmak isteyen yeniyetmeler için yeterlidir.
– Günde üç öğün yemek yiyin ve hiç bir öğünü atlama­yın
– Glisemik endeksleri çok yüksek olan glusidleri almak­tan kaçının: Patates, beyaz un, şeker…
– Atıştırmaktan vazgeçin. Eğer öğün rasında bir açlık hissederseniz, kuru veya yaş meyva (özellikle kuru incir) veya bir dilim entegral ekmeğe içine şeker katılmamış, yüzde 100 meyveden yapılmış bir marmeladı sürün yiyin. Arasıra kendinize küçük kaçamaklar sunabilirsiniz: yüzde 70 kakaodan yapılmış çikolata gibi.
– Ana öğünlerde, fast-foodlardan kaçının. Pizzacıya gi­derseniz, patlıcanlı, mozzeralla peynirli bir grateni seçin. En kötüsü de sürekli beyaz makarna (glisemik endeksi 55-60’tır), beyaz un temeline dayalı hamburger hot dog, kı­zartmalar yemektir.
– Anneannenizin yemeklerini keşfedin; etli mercimek, kuru fasulye, nohut, sebze çorbası, lahana, pırasa gibi…
– Süt ürünleri yiyin. Sabahları az yağlı süt için, kahval­tıda peynir alın. Peynir yerine yoğurt da yiyebilirsiniz.
– Kahvaltıda üzerine biraz tereyağı sürülmüş entegral ekmek veya doğal tahıl gevrekleri ve müsliyi deneyebilir­siniz. Müslilerin hazırlanması da yenmesi de pratiktir.
– Beslenmenizden yağı eksik etmeyin, ama iyi yağlan seçin: Somon, sardalya gibi balıklardaki yağ veya zeytin­yağı, ayçiçek yağı, ceviz yağı iyi yağlardır.
– En başta kola olmak üzere tüm endüstriyel meşrubat­ları içmeye son verin. Şeker katılmamış, doğal, sıkılmış meyve sularını tercih edin. Arasıra örneğin bir hafta sonu dostlarla yenilen bir yemek sırasında bir bardak kırmızı şa­rap içebilirsiniz. Aperatif alırsanız, asla sert alkollüleri iç­meyin; bu durumlarda domates suyu veya biraz şarabı ter­cih edin.
– Yemek pişirme ve yemek yeme zevkini keşfedin. Ye­mek pişirmeye ayrılan vakit yitirilmiş bir zaman değildir. Tam tersine, yemek pişirmek bir sanattır. Bugün ünlü bir ahçının bir şirket müdürü kadar prestijli bir mesleği vardır.

PAYLAŞ
Zayıflamanın Doğru Yolu Konusuna 3 Yorum Yapıldı
  1. ayşegül dedi ki:

    12 yaşındayım 152 boyum kilom çok fazla lütfeeeen birçare:(

  2. aysel dedi ki:

    yha bn neden zayıflyamıom yha biri bana yrdım etsin lütfen daa 16 yasındaım yha faslalığım sadce 6 kilo

  3. handetur dedi ki:

    Ben garlica sarımsak hapı ile doğumdan sonra 2 ay içerisinde 87 kg 66 kiloya düştüm hem bakanlık onaylı hemde %100 bitkisel sarımsak hapını kullanmmamdaki neden Angelina Jolienin sarımsakla zayıflama haberlerini okumam ve tv de izlemem oldu iyki kullanmışım.

Sayfa başına git