BESLENME BOZUKLUĞU (Malnütrisyon)

Sağlık için şart olan, vitamin, pro­tein ve benzeri maddelerin yetersiz alın­masından doğan hastalıkları tanımlayan bir addır. Burada, söz konusu besinle­rin miktarında değil, kalitesindeki yeter­sizliktir. Ama bu kelime sık sık her çe­şit beslenme yetersizliği anlamında kul­lanılmaktadır.
Yetersiz beslenmeden doğan hastalıklar:
Çocuklarda en çok rastlanan sorun, kendini iki biçimde gösteren protein ener­jisi yetersizliğidir. Kvvashiorkor, deri al­tında su toplanmasıyla (ödem) birlikte gelen bir doku dökülmesidir. Çocuğa bo­dur bir görünüm verir. Marasmus (ku­ruyup zayıflama illeti) aşırı zayıflığa, şiş bir göbeğe ve saç dökülmesine yol açar. Farklı çevresel koşullar bu hastalıklar­dan birine ya da ötekine neden olur.
A vitamini eksikliği körlüğe ve has­talığa neden olan ve en çok rastlanan vitamin eksikliğidir. Bunun nedeni, vi­taminin özümlenmesine yardımcı olan yağların, sebze ve hayvansal besinlerin eksikliğine bağlıdır. Yetişkinler ve memeyle beslenen süt çocukları yetersiz bes­lenmeye en çok dayanıklı olanlardır.

besleFa­kat sütten kesilen bebekler ve küçük ço­cuklar, çok fazla enerji ve besin gerek­sinmelerinden ötürü, özellikle bu hasta­lığa yakalanabilirler.
Kötü beslenme teriminin yetersiz bes­lenmeyi çağrıştıran bir havası vardır. Ne var ki Batı dünyasını etkileyen kötü beslenme biçimi fazla beslenmedir. Batı ülkelerindeki yetişkin nüfusun genellik­le üçte birinden çoğu çok şişmandır. Şiş­manlıkla ölüm arasındaki ilişkiyi yakın­dan ilk inceleyenler sigorta şirketleri ol­muştur. Şişmanlığın erken ölümle güçlü bir ilişkisi olduğunu, ayrıca vücudu faz­la ağırlıkla yüklemenin daha fazla kalp ve dolaşım bozukluklarına, kemiklerde, eklemlerde, kemikleri ve organları bir­birine bağlayan bağlarda, solunum siste­minde ve şeker hastalığında olduğu gibi hormonal sistemde fazla aksamalara yol açtığım bulmuşlardır. İnsanları vücut ve kemik yapılarını belirtecek biçimde iri, orta ve ufak olarak sınıflamışlardır. İsta­tistik kayıtlarını kullanarak sağlık için en az tehlike taşıyan en uygun ağırlıkları hesaplamışlardır, bkz. Diyet.

PAYLAŞ
BESLENME BOZUKLUĞU (Malnütrisyon) Konusuna 3 Yorum Yapıldı
  1. rzueıy dedi ki:

    merhaba benim sorunum çook zayıff olmam. acaba bana ne önerirsiniz…?

  2. berna gungor dedi ki:

    merhaba. benim sorunum çok şişman olmam . annem ve babam beni doktora götürdü rejim falan yaptım ama işe yaramadı. ne yapmam lazım acaba…?

  3. rukiye dedi ki:

    slm bnim sorunum çok zayıf olmam.bunun için doktora gittm. vitamin hapı falan yazdı.şimdilik bi etkisini göremedim.ne yapmam lazım?

Sayfa başına git