Adenom

Adenom Nedir?

Bez dokusundan oluşan, ge­nellikle selim yapıda bir tümör (hipofiz adenomu veya tiroid adenomu gibi). Se­lim bir tümör, habis olanın aksine, vü­cutta yayılmaz ve kökenini aldığı bölge­de kalır. Adenom, bir kanser türü de­ğildir. Adenom bir çeşit iyi huylu bir tümör olup salgı bezi dokularında oluşan bir rahatsızlıktan kaynaklanır. Tedavi edilebilir bir tümördür. Adenoma diye de bilinir. Büyüme özelliği olmaması ve vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimi göstermemesi nedeniyle iyi huylu bir tümördür. En yaygın olanı ve en çok bilinen tümör türlerinden biri de Hipofiz adenomudur.

Hipofiz Adenomu Nedir?

Beyinde rastlanan bir tümör çeşididir. İyi huyludur ve ne beyinde ne de vücudun diğer bölgelerinde yayılma özelliği göstermez. Hipofiz adenomlarının tek zararı aşırı hormon salgılamalarıdır. Bunun dışında da pek bir zararı yoktur.

Hipofiz Adenomlarının Ne Gibi Belirtileri Vardır?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHipofiz adenomlarının çok değişik belirtileri var olmakla birlikte en çok bilinen iki belirtisi vardır. Bunlar;
-Baş ağrısı, görme bozukluğu ve hipofiz hormon yapımlarında görülen azalma.
-Adenomun kontrolsüz bir şekilde aşırı hormon salgılaması.

Adenomun Büyümesi Ne Gibi Olumsuzluklara Neden Olur?

Her tarafı kemikle çevrili ve yaklaşık 1 cm çapında olan hipofiz bezinin adenomun büyümesiyle sıkışmasına ve bunun neticesinde ise hormonların yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Bir diğer olumsuz etki ise hipofiz bezine komşu olan görme sinirlerinin etkilenip görme bozukluğuna neden olmasıdır. Tüm bu olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için erken tanı koymak çok önemlidir. En hızlı bir şekilde tedavi edilmesi sağlıklı bir yaşam açısından çok büyük bir önem arz etmektedir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git